Tit et spørgsmål om de rigtige ord
Blogs

Tit et spørgsmål om de rigtige ord
Psykisk syge asylansøgere rammes ofte af de snævre regler for, hvornår man kan få humanitært ophold. Et eksempel er familien Shanoof fra Irak.
Humanitær opholdstilladelse gives ud fra snævert fastsatte kriterier og kun til personer, der lider af alvorlige fysiske eller psykiske sygdomme, oftest behandlingskrævende eller livstruende, og kun hvis behandling ikke kan fås i hjemlandet.
Ansøgeren skal selv skaffe dokumentation for sygdommen, hvilket ofte kræver frivillig og gratis hjælp fra advokater, flygtningevenner og læger.
Depression af svær grad uden psykotiske symptomer og PTSD anses ikke som psykiske sygdomme, der kan begrunde humanitær opholdstilladelse. Ordet ”psykotisk” bliver derfor meget væsentligt, og man kan få det indtryk, at Justitsministeriets jurister ikke læser hele erklæringen fra lægen, men kun tjekker, om ordet "psykotisk" fremgår.
Familie står til udvisning
Familien Shanoof fra Irak, som består af forældre og fem børn på 4, 13, 16, 18 og 19 år, kom til Danmark i 2005. Efter afslag på asyl søgte de i november 2009 humanitær opholdstilladelse på baggrund af morens, Hakimas, psykiske sygdom. Den 8. juni 2010 blev de meddelt opholdstilladelse i seks måneder med henvisning til, at det af erklæringen fremgik, at ”hun aktuelt er så psykisk ustabil, at det kan sidestilles med en psykose”.
Man kan få det indtryk, at Justitsministeriets jurister ikke læser hele erklæringen fra lægen, men kun tjekker om ordet psykotisk fremgår.
Familien blev boligplaceret i Gentofte og kunne endelig forsøge at opbygge et liv i Danmark. Ægtefællen startede selvstændig virksomhed, Yousef på 13 går nu i sjette. klasse, Ahmed på 16 går på Teknisk skole og Narjes på 18 har fået barn med sin kæreste.
19. maj 2011 blev opholdstilladelsen forlænget halvandet år. I april 2012 søgte vi igen om forlængelse af opholdstilladelsen. Ministeriet anmodede om aktuelle lægelige oplysninger. Den 28. april 2011 skrev psykiateren at ”I værste fald kan hun blive så invalideret af sine symptomer, at tilstanden kan sidestilles med en psykose”.
Efter en sagsbehandlingstid på syv måneder er erklæringen fra april blevet for gammel, og ministeriet anmodede igen om aktuelle oplysninger.
Psykiateren skrev i september 2012 en ny udtalelse, hvor han henviste til sine tidligere erklæringer. Han skrev at ”hendes psykiske tilstand er uændret”, men begik desværre den fejl at ordet psykotisk ikke fremgår af udtalelsen.
16. november 2012 kom afgørelsen. Opholdstilladelsen forlænges ikke, og familien får en måned til at rejse ud - selvom de på dette tidspunkt har haft opholdstilladelse i Danmark i 2½ år. Men man skal jo ikke være psykiater for at forstå, at når tilstanden ikke er ændret siden sidst, vil hun stadig kunne komme i en tilstand som kan sidestilles med psykose.
Rapport på vej
Jeg søgte om genoptagelse af sagen, og den 25. januar 2013 oplyser ministeriet, at de ikke udsætter familiens udrejsefrist. De anmoder igen om aktuelle lægelige oplysninger, og oplyser at der er en sagsbehandlingstid på syv måneder.
Familien er tilsagt til samtale hos politiet den 19. februar. Sidste mandag var Hakima igen hos psykiateren. Og mandag i denne uge udsatte Justitsministeriet Hakimas udrejse, så hun kan blive i Danmark så længe sagen bliver behandlet.
I april udgiver Michala Bendixen fra Refugees Welcome en rapport om humanitær opholdstilladelse.