30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Finanslov uden dagpengeforbedringer

Blogs

Mette Skovhus Larsen
Medlem af forretningsudvalget i BUPL.
Født 1984 og uddannet pædagog. Startede sin faglige karriere som faglig sekretær i pædagogernes studieorganisation PLS. Blev i december 2012 valgt ind i BUPL's forretningsudvalg. Har inden da arbejdet tre år som pædagog i et par københavnske fritidshjem og en vuggestue.
Blogindlæg af Mette Skovhus Larsen
ons. 06. jun - 2018
tir. 26. sep - 2017
søn. 30. apr - 2017
man. 31. okt - 2016

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 26. august, 2014, 09:55:30

Finanslov uden dagpengeforbedringer

Vi var mange, der håbede på, at finansloven ville kunne danne rammen om at afbøde den store katastrofen, som dagpengereformen har vist sig at være. Spørgsmålet er, hvad gør vi nu?

I dag fremlægger regeringen deres bud på næste års finanslov.

Sådan som jeg kan læse mig frem i medierne, kommer udspillet til at have en sundhedspolitisk profil med fokus på mere lighed i sundhed, og så bliver fradraget på fagforeningskontingent fordoblet.

Som fagbevægelse gør vi ikke noget samlet – og det er vores største problem.

På papiret en god finanslov for fagbevægelsen, men som alle ved, bliver dette nok den sidste finanslov for denne regering.  

Derfor var vi mange der håbede på, at finansloven ville kunne danne rammen om, at den store katastrofe, som dagpengereformen har vist sig at være, ville kunne afbødes.

Men der ligger ingen dagpengeløsninger i skuffen i Finansministeriet. Der ligger et langt notat fra et Public Affairs bureau om, hvordan man undgår at svare direkte på journalisternes spørgsmål om konsekvenserne af dagpengereformen. Og så et log-in til den socialdemokratisk styret hjemmeside dagpengefakta.dk. En hjemmeside der skal forsøge at overbevise befolkningen om, at Dansk Folkeparti er de onde i denne her sag, fordi de opfandt reformen, og ikke Socialdemokraterne, fordi de ikke ønsker at ændre den igen.

For det må være den eneste logiske forklaring på hele denne dagpengesag. Altså at Socialdemokraternes ledere, Bjarne og Helle, rent faktisk ikke ønsker at lave dagpengesystemet om. Jeg tror, de tror på, at reformen har virket!

Let at tælle til 90

Deres argumenter i pressen har været, at der lige nu ikke er den ’rigtige’ parlamentariske situation. Undskyld mit sprogbrug, men det er altså et ’bullshit’ argument.

HALLO CHRISTIANSBORG, I ER DEN PARLAMENTARISKE SITUATION!

Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF har tilkendegivet, at de er villige til at ændre på reformen, og hvis Socialdemokraterne så lægger deres stemmer til, er det let at tælle til 90.

For det var jo det, der var Socialdemokraternes argument, da de Radikale stemte for en forringelse af dagpengene. Der var intet, de kunne gøre, vi kunne jo tælle til 90. Befolkningen havde stemt et flertal i Folketinget, der ville noget andet end dem. Men nu er der altså et flertal den anden vej, hvorfor bruger Socialdemokraterne det ikke?

Fordi dagpengereformen i Helle og Bjarnes perspektiv har virket. Finansministeriet har en lille graf, som viser, at når folk bliver bange for at miste deres dagpengene, så søger de flere job. Også de job der er underbetalte, de jobs hvor der er tre timer hver vej i transport, og de job hvor arbejdsmiljøloven er en by i Rumænien, og det har fået nogle danskere til at komme i arbejde.

Hvad gør vi som fagbevægelse

At reglerne betyder, at langt flere ikke kommer i arbejde, men ryger ud i kontanthjælpssystemet langt væk fra det etablerede arbejdsmarkedet – det betyder ikke så meget. En lille gruppe danskere har accepteret uacceptable forhold, og den lille gruppe er med til at true og holde resten af lønmodtagerne på arbejdsmarkedet nede.

Dårlig arbejdsløshedsforsikring vil tvinge folk ud i at tage jobs, der ikke har ordentlige forhold og underbetalt løn. Og jo længere tid dagpengesystemet er svagt, jo flere vil tvinges ud i de jobs, og jo større en trussel vil det være for resten af arbejdsmarkedet.

Og hvad gør vi som fagbevægelse? Nogle skriger og stamper i jorden, andre giver op, nogle prøver at bilde sig selv ind, at det ikke betyder noget reelt og en lille gruppe prøver med stort engagement at sørge for, at alle er organiseret og ingen står udenfor.

Men vi gør ikke noget samlet – og det er vores største problem.

Derfor kommer der en finanslov på tirsdag uden dagpengeforbedringer. Og derfor bliver det den sidste røde finanslov i mange mange år.