Arbejdsløse skal have en akut håndsrækning
Blogs

Arbejdsløse skal have en akut håndsrækning
Regeringens såkaldte "akutpakke" forhindrer ikke, at mellem 10 - 20.000 arbejdsløse mister deres dagpenge i 2013. Kampen for at bevare og udvikle et solidarisk dagpengesystem var på dagsorden under den forrige regering, og er det stadig.
I den borgerlige regerings 10 år lange regeringsperiode blev dagpengesystemet underkastet en række massive forringelser. Målet var at sætte dagpengesystemet ud af kraft for at degradere de arbejdsløse til en regulær reservearmé af løntrykkere. Presset på de arbejdsløse og presset på dagpengene havde retning mod et forstærket pres på de kollektive overenskomster.
De borgerlige politikere og deres økonomiske regnedrenge fastholdt dengang, og de fastholder i dag, at hovedlandevejen ud af krisen går gennem den billige arbejdskraft, der hæver arbejdsgivernes indtjening. Og de fastholder uden videre, at et dagpengesystem, der giver arbejderne sikkerhed i forbindelse med arbejdsløshed, hæmmer vækst og udvikling, fordi de arbejdsløse ikke gider arbejde, når de modtager dagpenge.
Derfor skal reguleringen af dagpengesatsen stoppes. Derfor skal dagpengeperioden forkortes. Derfor skal det være svært at modtage dagpenge, og det skal være svært at genoptjene retten til at modtage dagpenge.
Kort sagt, er dagpenge noget, fanden har skabt - helt på linje med efterlønnen, som i dag er en ordning under afvikling. For den borgerlige regering var dagpengeretten også en ordning under skridtvis afvikling - selv om den valgte ikke at sige det højt!
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksens såkaldte "akutpakke" bringer ingen akut løsning på den truende sociale katastrofe.
Kampen for at få valgt en ny regering var i høj grad også en kamp for at bevare og udvikle det solidariske dagpengesystem. Det var en kamp mod det hoved- og respektløse aktiveringscirkus og en kamp mod en permanent mistænkeliggørelse af de arbejdsløse.
Vi deltog aktivt i kampen for en ny regering med en klar forventning om at få en ny og solidarisk grundholdning overfor arbejdsløse og et dagpengesystem, der sikrer tryghed i forbindelse med arbejdsløshed.
Denne forventning er ikke blevet imødekommet. Den socialdemokratisk ledede regering ønsker ikke blot at fastholde den borgerlige regerings dramatiske dagpengeforringelser fra 2010. Den argumenterer også for, at der intet kan eller skal gøres for at forhindre, at mellem 10 - 20.000 arbejdsløse mister deres dagpenge i 2013. Og igen hører vi om de mange ledige stillinger, som ikke søges eller besættes af arbejdsløse, angiveligt fordi de "hygger" sig på dagpenge, fordi de er dovne - eller begge dele!
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksens såkaldte "akutpakke" bringer ingen akut løsning på den truende sociale katastrofe.
Flere samtaler på jobcentre og i a-kasser, mere jobrotation og flere i løntilskud - ja, selv en øget positiv uddannelsesindsats til ufaglærte - giver ikke flere arbejdspladser i 2013. "Akutpakken" giver ingen akut håndsrækning til de mange, der mister deres forsørgelsesgrundlag i 2013.
Derfor gælder det om i den kommende tid - og helt frem til vedtagelsen af finansloven - at udvikle og støtte aktiviteter, der for alvor fastholder fokus på en akut håndsrækning til de arbejdsløse:
Følgende krav er centrale for os:
-
Tilbageføring af genoptjeningskravet til 962 timer.
-
Optjening af dagpengeret ved ansættelse i jobrotation, virksomhedspraktik og løntilskud.
-
Tilbud om arbejde eller ansættelse i løntilskud til alle arbejdsløse, der mister deres ret til dagpenge, fordi der ikke er et arbejde.
-
Dagpengene forlænges til udgangen af 2013 for alle arbejdsløse, der mister retten til dagpenge.