Danmark – et taberland?
Blogs

Danmark – et taberland?
Den nu tidligere formand for Dansk Arbejdsgiverforening, Jørn Neergaard Larsen, har aldrig lagt fingrene imellem, når det gælder krav om massive stramninger overfor de arbejdsløse og de fattige.
Lars Løkke Rasmussens valg af ny beskæftigelsesminister kan uden overdrivelse kaldes et valg af den rene vare. Den nu tidligere formand for Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Jørn Neergaard Larsen, har nemlig aldrig lagt fingrene imellem, når det gælder krav om massive stramninger overfor de arbejdsløse og de fattige.
Ifølge Neergaard Larsen er Danmark et taberland, fordi taberne har for høje yderser, og fordi arbejderne får meget i løn.
I april i år, kort tid før valget blev udskrevet, kaldte han Danmark for et taberland, fordi, "der er så mange sociale ydelser, at det er blevet fuldstændigt uoverskueligt, og det er med til at skubbe danskere, der faktisk godt kunne arbejde ud af det danske arbejdsmarked". Og han fortsatte: "Hvis man sammenligner os med for eksempel Sverige, så er der et punkt, hvor Danmark virkeligt kommer til at fremstå som et taberland. Og det er vores høje antal af voksne i den arbejdsdygtige alder, der bliver forsørget af det offentlige".
I forlængelse af hans taberland-betragtning stillede han så på vegne af DA et forslag om at skære markant i de sociale ydelser. Satsen for førtidspensionister skulle således beskæres med 4.000 kroner om måneden, og landets mere end 200.000 førtidspensionister skal alle have deres sager revurderet. Endvidere skal der indføres et nyt kontanthjælpsloft, hvor incitamentet til at arbejde skal øges gennem lavere ydelser. Med disse og andre indgreb regner Jørn Neergaard Larsen med, at arbejdskraftudbuddet vil stige med 85.000 personer.
Social dumping
Og ifølge Neergaard Larsen er kampen mod social dumping også skadelig for Danmark. I 2013 udtalte han. "Begreber som ’social dumping’, ’kædeansvar’ og ’klausuler’ er kommet ind i debatten, men der er efter Dansk Arbejdsgiverforenings opfattelse tale om en helt fordrejet debat, der kun tjener det formål at skabe kunstige mure imod en sund international konkurrence".
Ifølge Neergaard Larsen er Danmark altså et taberland, fordi taberne har for høje yderser, og fordi arbejderne får meget i løn.
Under valgkampen stod Neergaard Larsen også side om side med Lars Løkke i den kendte kampagne mod de mange dovne arbejdsløse. Der var tale om en langstrakt og velorganiseret kampagne, hvor DA fik en række lokale arbejdsgivere til at udtrykke deres fortvivlelse over, at de ikke kunne finde danske arbejdsløse til deres mange ledige job. Kampagnen var en storstilet idelogisk iscenesættelse. Det viste sig nemlig, da sagerne blev gennemgået af blandt andet 3F, at de omtalte arbejdsgivere i virkeligheden ikke havde brug for arbejdskraft – i hvert fald ikke på nuværende tidspunkt!
Dagpenge
Som nyudnævnt og eneste ikke folkevalgt minister træder Neergaard Larsen ud af dagpengekomssionen, hvor han til dato har siddet i egenskab af formand for DA. Og på spørgsmålet om dagpengesystemets fremtid må vi for alvor satse på, at Lars Løkke og Neergaard Larsen lider et nederlag.
Dansk Folkepart, Enhedslisten og SF har på forhånd givet hinanden et håndslag på, at spørgsmålet om genoptjeningskravet skal opblødes. Disse partier har samtidig udtalt, at der om nødvendigt også skal afsættes flere penge end dem, der allerede er afsat. Socialdemokraterne har igennem de sidste fire år ofte udtalt, at de aldrig har støttet Løkkes såkaldte ’genopretningspakke’, der sendte 50.000 arbejdsløs ud af dagpengesystemet. De har nu som det største oppositionsparti en enestående mulighed for i praksis at vise, hvor de står i forhold til landets mere end 150.000 arbejdsløse.
Om Dansk Folkepartis og de øvrige oppositionspartiers synspunkter så holder vand, vil den kommende trykprøve afgøre.
Lars Løkkes valg af Jørn Neergaard Larsen, som beskæftigelsesminister viser, hvad vi har med at gøre.