Der er gode takter i regeringens forslag. Ordningen dækker en gruppe med mange år på arbejdsmarkedet, som i dag ikke er dækket. Ydelsen udbetales uafhængig af ægtefælleindtægt og andre ydelser. Den finansieres af de, der bedst har råd.
En pension skal være en ret, som man ikke skal stå med hatten i hånden for at få.
Men der er også grimme skygger.
Det såkaldte velfærdsforlig betyder, at pensionsalderen fortsat vil stige. Socialdemokraterne tilsluttede sig velfærdsforliget under den forudsætning, at efterlønnen kan fortsætte. Forslaget løser ikke dette problem. Tværtimod vil den stigende pensionsalder udhule Arne-modellen. Derfor skal den automatiske stigning i pensionsalder stoppes samtidig.
Forslaget gælder kun for de, der har mindre end 2 millioner i pensionsopsparing. Det betyder, at der i 2040 (ifølge professor Per H Jensen fra Aalborg) ikke længere er nogen, som vil få gavn af Arne-modellen. Modellen er i sin nuværende form ikke langtidsholdbar. En aftale bør sikre, at flere er omfattet.
Forslaget gælder ikke en række fag med nedslidende arbejde, men som først på grund af for eksempel uddannelse er kommet på arbejdsmarkedet, efter at de er fyldt 20 år.
Ydelsens størrelse er meget skrabet. Den bør træde i stedet for efterlønnen, der ligger/lå på dagpengeniveauet. Men forslaget tager udgangspunkt i folkepensionens lavere niveau. Derfor skal ydelsen sættes op.
Finansieringen tages af det såkaldte råderum. Det betyder, at der i kommende finanslove skæres på udgifter til andre dele af velfærden.
En pension skal være en ret, som man ikke skal stå med hatten i hånden for at få.
Men et godt helbred hele livet skal også være en ret. Så snakken om mennesker, der er slidt/nedslidte, stopper ikke med dette forslag. Målet er et godt arbejdsliv, hvor alle mennesker udvikler sig og er aktive hele livet. Arbejdspladserne skal laves grundlæggende om, så flere kan arbejde, så længe de har lyst, ikke så længe de har helbred til det. Det betyder en massiv forbedring af arbejdsmiljøet parallelt med forhandlinger om pensionsordningen.
Der bliver nok at tage fat på i de kommende måneders forhandlinger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278