10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Auken og SF vil give skatterabat for milliarder

Læserbrev

Auken og SF vil give skatterabat for milliarder

SF og Margrete Auken bakker op om en fælleseuropæisk skattebase, som vil betyde, at Danmark skal give skatterabatter til de store virksomheder. Jeg vælger at tro, at Auken blot har glemt at læse det med småt, skriver Frederik W. Kronborg (Ø), kandidat til EU-parlamentet.

FOTO: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
1 af 1

Store multinationale virksomheder spekulerer med ublu grådighed i at undgå at betale skat. I EU kan de frit shoppe rundt mellem landene i jagten på den laveste selskabsskat. Det er et problem, som åbenlyst skal løses i fællesskab.

Det er bare uendelig vigtigt, at vi ikke taber hovedet i vores iver efter at stoppe skattesvindlen. Vi skal forholde os til substansen af forslagene – også dem EU kommer med.

Og når EU kommer med forslag, der kan styrke kampen mod skattely og aggressiv skattespekulation, så kigger vi i Enhedslisten altid fordomsfrit på det med åbnet sind. Vi er for eksempel helt enige med SF og Margrete Auken om behovet for en fælles bund under selskabsskatten.

Enigheden ophører dog, når det kommer til EU-kommissionens forslag om en fælles selskabsskattebase – altså en fælles definition af hvordan vi opgør størrelsen på den indkomst, en virksomhed skal betale skat af.

Massive skattelempelser for virksomhederne

I Enhedslisten har vi god grund til at være imod den fælles EU-skattebase. Og når SF’s Margrete Auken er vild af bar begejstring for EU-kommissionens forslag, er det fordi, hun glemmer at nævne det med småt.

En ensretning af måden at opgøre selskabsskatten i EU betyder selvklart, at landenes skatteregler skal lægges om og rettes ind. Det gælder selvfølgelig også de danske.

EU-kommissionens forslag vil for eksempel betyde, at Danmark skal indføre et såkaldt egenkapitalfradrag, som giver virksomhederne en skattelettelse i omegnen af tre milliarder kroner.

Derudover vil Danmark også være tvunget til at give et såkaldt ’superfradrag’ til store virksomheders forsknings- og udviklingsudgifter. EU’s forslag vil give et fradrag på 150 procent for udgifter op til cirka 150 millioner kroner og 125 procent af alle udgifter herover.

Jeg ved ikke med Margrete Auken, men jeg kan ikke se, hvorfor skatteyderne skal betale flere hundrede millioner for for eksempel Novo Nordisks forsknings- og udviklingsudgifter. Skatteyderne bidrager i forvejen så rigeligt til Novo Nordisks milliardoverskud, når både patienter og det danske sundhedsvæsen betaler overpriser for medicinen.

Endelig ligger der også i forslaget fra EU-kommissionen et krav om at løfte begrænsningerne på, hvor store underskud en virksomhed kan få fuldt skattefradrag for i det efterfølgende års regnskab. I dag ligger grænsen i Danmark på cirka 8 millioner kroner. Alt derover kan fradrages med 60 procent.

EU-forslaget vil derudover cementere, at virksomhederne har ret til at fremføre underskud i al evighed. I Enhedslisten vil vi genindføre fem-årsreglen, så underskud maksimalt kan fremføres i fem år. Det ville ifølge Skatteministeriet bidrage med 2,6 milliarder kroner til statskassen. Og det vil kunne modvirke, at selskaber som Q8 i årtier kan betale 0 kroner i selskabsskat. Indfører vi den fælles EU-skattebase, vil Danmark derimod være nødt til at vente på, at samtlige andre EU-lande bliver enige, før skattehullet kan lukkes.

Har SF og Auken sovet i timen?

Intet af dette lyder som noget, SF normalvis ville bakke op om.

Jeg har meget svært ved at forestille mig, at SF ville stemme for et forslag om at indføre egenkapitalfradrag, hvis det var fremsat af VLAK-regeringen i folketingssalen. Eller at afskrive muligheden for at genindføre fem-årsreglen for fremførelse af underskud, for den sags skyld.

Begge forslag er nemlig benhård borgerlig økonomisk politik.

Derfor er det også desto mere uforståeligt, at skatterabatter for milliarder pludselig er blevet SF-politik, blot fordi EU er afsender. Jeg vælger at tro, at Margrete og SF i ren og skær EU-begejstring blot glemte at læse det med småt. Alternativet er nemlig, at SF ignorerer EU-forslagets ganske bekostelige detaljer.

Skatteunddragelse er et omfattende og samfundsundergravende problem, som vi skal samarbejde internationalt om at løse. Enhedslisten vil meget gerne bruge EU til at bekæmpe skattely og skattespekulation – ingen tvivl om det. Det er derfor, vi støtter en fælles bund under selskabsskatten, en sortlistning af skattely, land til land-rapportering for multinationale selskaber og meget mere.

Det er bare uendelig vigtigt, at vi ikke taber hovedet i vores iver efter at stoppe skattesvindlen. Vi skal forholde os til substansen af forslagene – også dem EU kommer med. Desværre virker det ikke til, at Margrete og SF har gjort det i tilfældet med den fælles skattebase.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. maj. 2019 - 15:27   24. maj. 2019 - 11:39

Læserbrev

af Frederik W. Kronborg, kandidat til EU-parlamentet for Enhedslisten
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).