3F’s Byggegruppe og Dansk Byggeri har efter et langt forhandlingsforløb indgået forlig.
Forliget er indgået i nødværge, og der er taget store hensyn til den situation, det danske samfund er havnet i med coronakrisen.
Forliget tager reelt ikke hensyn til hovedkravet fra vores medlemmer i byggeriet: Et markant løft i bunden af overenskomsterne.
3F Aalborgs byggegruppebestyrelse har i dag været samlet for at tage stilling til det resultat, der ligger i forliget. Og bestyrelsen har besluttet at opfordre vores kolleger i byggebranchen til at stemme nej til forliget i solidaritet med de lavest lønnede i branchen.
Forliget tager reelt ikke hensyn til hovedkravet fra vores medlemmer i byggeriet: Et markant løft i bunden af overenskomsterne.
Den problemstilling skulle have være løst nu, hvor udenlandske kolleger fastholdes på laveste sats i årevis – uden den reelle lønforhandling, som er hele byggeriets grundprincip.
I forliget er den kun nævnt ved, at parterne forpligter sig til at se på problemerne i løbet af overenskomstperioden.
Der var penge i rammerne fra industriforliget til at omfordele lønnen, og det burde være gjort. Både af hensyn til de lavest lønnede, men også af hensyn til den unfair konkurrence, som danske virksomheder med normale lønforhold, lærlinge og et godt arbejdsmiljø på dette grundlag bliver udsat for.
I forhold til forhandlingsforløbet mener bestyrelsen, at Forligsinstitutionen har gjort det næsten umuligt at opnå rimelige resultater ved at nægte at udsætte forhandlingerne til efter coronakrisen.
Det finder vi er under al kritik og ikke en hæderkronet institution som Forligsinstitutionen værdig.
Til gengæld bakker bestyrelsen fuldstændigt op om vores hovedforhandleres måde at håndtere situationen på.
De har hele vejen loyalt gået efter det resultat, der krævede stor overbevisning hos modparten. Forhandlere og Forhandlingsudvalget er blevet overhalet af den største samfundsmæssige udfordring i mands minde, lige midt i forhandlingsforløbet.
Vi respekterer det valg, der er truffet om at afslutte forhandlingerne med det bedst opnåelige.
Nu skal medlemmerne tage stilling til resultatet i en urafstemning.
Jeg og et flertal i bestyrelsen anbefaler derfor med bestyrelsens opbakning, at medlemmerne stemmer nej i solidaritet med de lavest lønnede på vores overenskomster.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278