10 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

En øjenåbner i globalt perspektiv

Læserbrev

En øjenåbner i globalt perspektiv

Erik Insula beretter om et nyligt afholdt webinar om covid-19-situationen.

Her taler kirurg Badelon Oliver.
FOTO: Privat
1 af 1

Tre en halv times veltilrettelagt, internationalt webinar den 8. februar om den aktuelle covid-19-situation med direktøren for Russisk Kulturcenter i København, professor Artem Markarjan som moderator.

Ingen er vaccineret, før alle er vaccineret.

Vi mødte en lang række videnskabelige personer, der til daglig arbejder med udfordringer fra pandemien med covid-19 i centrum. Vi var i Rusland, Italien, Frankrig, USA, Danmark og så vidt jeg husker et par steder mere. Det hele præsenteret lige midt i stuen med rigtig, god billed- og lydkvalitet fra Zoom.

Philippe Pouletty, en stærk pioner indenfor bioteknologi og med stor erfaring fra arbejde i Europa og USA, pegede på, at vi ikke kan klage over, at de aktuelle tilgængelige og anerkendte vacciner ikke er altomfattende.

Vi må med tålmodighed vente og se, hvad de kommende seks måneder vil bringe af resultater i lyset af de nye mutationer, der tilsyneladende løber stærkt. Mutationer kan gøre vacciner kortlivede. Der skal hele tiden udvikles nye – og vi må indstille os på, at vi meget tænkeligt skal vaccineres oftere og flere gange.

Badelon Oliver er kirurg på Det amerikanske Hospital i Paris. Han siger, de nye vacciner skal testes grundigt for deres effektivitet på personer i forskellige aldre. Der vil for eksempel altid være risici omkring alder og allergi. Men andre faktorer spiller også en rolle; man kan ikke se bort fra sociale aspekter.

Ros til USA og England der kom i gang i god tid. EU har været for længe om at komme i gang. EU har mistet tid, tab af initiativ og brexit har måske været en stor gevinst for Storbritannien i henseende til kampen mod covid-19.

Badelon anbefaler den russiske vaccine Sputnik V. Den klarer sig godt i internationale tests. Den er let at håndtere og let at komme omkring med. Den kan opbevares ved almindelig køleskabstemperatur – og så er den billig; det kan medføre, at mange kan få glæde af vaccinen.

Andrea Silenzi var med fra Italien. Her er der nok at se til for tiden. Andrea er især opmærksom på inflammatoriske reaktioner i forbindelse med vaccinationer: Patienter reagerer forskelligt på de stoffer, vi tilfører deres organismer. Vi ved aktuelt ikke nok om vaccinerne, der er i anvendelse. Først til april vil vi få et indtryk af, hvor effektive vaccinerne er.

I Italien er der 12.000 nye smittetilfælde per dag. På grund af manglende hospitalspladser anviser myndighederne mere og mere isolation i eget hjem.

Irina Bjørnø, der er tidligere lektor på DTU, gav et grundigt rids af situationen i Danmark.

Darija Puskova fra Rusland mener, 60 til 70 procent af Jordens befolkning skal vaccineres, før vi har situationen under nogenlunde kontrol.

Flere russere mener, det kan være en god, bæredygtig og nødvendig løsning at oprette en global vaccinebank, der kan sikre distribution fra alle godkendte udbydere til hele menneskefamilien – og ikke kun til dem, der kan betale.

Ingen er vaccineret, før alle er vaccineret.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. feb. 2021 - 12:42   10. feb. 2021 - 13:28

Læserbrev

af Erik Insula, Valby, tidligere formand for Dansk-Russisk Forening i København
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).