08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er Oxfam Ibis fejlciteret om kuppet i Bolivia?

Læserbrev

Er Oxfam Ibis fejlciteret om kuppet i Bolivia?

Når Oxfam IBIS vælger at melde så specifikt, ensidigt og politisk skråsikkert ud, burde man nok forinden have sat sig ind i de aktuelle vilkår og betingelser for politisk kamp i Latinamerika, skriver Jesper Brohm Hansen.

Tilhængere af Evo Morales sørger over militærets drab af en mand i Sacaba, nær Cochabamba, Bolivia, den 17. november.
FOTO: Marco Bello/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Udviklings- og bistandsorganisationen Oxfam IBIS nyder vidt og bredt stor anerkendelse for sit internationale arbejde. I sit grundlag knytter organisationen an til værdier såsom kampen mod fattigdom og ulighed og for en retfærdig verden, hvor alle mennesker har lige adgang til uddannelse, indflydelse og ressourcer.

Man kunne nærmest få den tanke, at I havde udtalelsen liggende klar i skrivebordsskuffen?

Værdier, som appellerer bredt til progressive og humanistisk indstillede mennesker. Det samme kan heldigvis siges om mange of Oxfam Ibis’ konkrete initiativer – lad mig eksempelvis fremhæve de årlige skolekampagner samt den veldokumenterede og effektivt gennemførte skattelykampagne.

Alt dette har været med til at give organisationen den status, som den angiveligt har opnået – også i medierne. Dette forpligter imidlertid – og kan misbruges!

På den baggrund kan det mildt sagt undre, når Oxfam Ibis få øjeblikke efter kuphandlingerne i La Paz søndag 10. november på Danmarks Radios hjemmeside kunne citeres for følgende bombastiske og klart politiske udmelding, forklædt som “ekspertudtalelse”:

Misha Wolsgaard-Iversen, latinamerikaekspert i Oxfam Ibis, siger, at Evo Morales' tilbagetrædelse er et skelsættende øjeblik, ikke bare for Bolivia, men for hele Latinamerika.

– Hans afgang giver håb for en fredelig og demokratisk politisk udvikling i Bolivia. Et land, som lige nu er dybt splittet, siger hun.

– Det er endnu uvist, hvad der kommer til at ske, men bolivianerne har sandsynligvis ikke hørt det sidste til Evo Morales, siger Misha Wolsgaard-Iversen.

Jeg forudsætter, at Oxfam Ibis ikke i denne sammenhæng føler sig fejlciteret for at sige og mene ting, som I ikke har sagt eller ment som organisation. Hvis det forholder sig sådan, er det naturligvis en anden sag – desværre har jeg ikke hverken set eller hørt nogen form for dementi fra jeres side.

Indlysende nok er kampen for fattige folks interesser, demokrati og retfærdighed i sit væsen altid politisk. Men når den brede, humanistiske udviklingsorganisation Oxfam Ibis vælger at melde så specifikt, ensidigt og politisk skråsikkert ud, som ovenstående citat er et eksempel på – og tilmed på selvsamme dag og næsten selvsamme klokkeslæt som Morales på militærets kommando trækker sig, (man kunne nærmest få den tanke, at I havde udtalelsen liggende klar i skrivebordsskuffen?) – burde man nok forinden som minimum have sat sig ind i de aktuelle vilkår og betingelser for politisk kamp i Latinamerika – herunder de USA-støttede højrekræfters brutale og rædselsvækkende fremmarch og metoder i området.

Hvis man ikke gør det, bliver man blot en nyttig idiot for Trump, Bolton (og hans efterfølger) og lignende politiske kræfter samt de interesser, de beskytter.

Uden at give mig ud for at være “boliviaekspert”, vil jeg forholde mig (mildt sagt!) stærkt tvivlende overfor, om de fattige og underprivilegerede bolivianere har nogen som helst fælles interesser med disse kræfter. Mon de nu kan se frem til et liv med mindre fattigdom og ulighed – og mere retfærdighed?

Oxfam Ibis' "latinamerikaekspert" mener, at Evo Morales' tilbagetrædelse er et skelsættende øjeblik, ikke bare for Bolivia, men for hele Latinamerika – og at hans afgang, (som Trump-regimet og de mest ekstreme højrekræfter i regionen længe har næret hede ønsker om), giver håb for en fredelig og demokratisk politisk udvikling i Bolivia.

Man kunne fristes til at spørge, om det seneste regimeskifte i Brasilien – som støttedes/støttes af nøjagtig de samme kræfter – ifølge Oxfam IBIS giver et tilsvarende håb?

I så fald kan jeg blot sige: Velbekomme!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. nov. 2019 - 09:10   21. nov. 2019 - 13:02

Læserbrev

af Jesper Brohm Hansen, København
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).