Der er uro i EU. Storbritannien har sagt ja til at forlade EU. Den beslutning rusker i EU-systemet.
Den nuværende danske regering fægter i blinde. De har tilsyneladende opgivet at gøre andet end det, som EU-toppen beder dem om.
Det er ikke let at finde en løsning, fordi EU's ledere mener, at det skal gøre ondt – meget ondt – hvis lande vil forlade EU. Men de ved også godt, at jo mere de centraliserer magten, des flere vil vende ryggen til EU. Den nuværende danske regering fægter i blinde. De har tilsyneladende opgivet at gøre andet end det, som EU-toppen beder dem om.
Den danske regering må tage sig sammen og tage til Bruxelles og ændre vores forhold til EU.
I første omgang svarede den danske befolkning igen på Brexit ved at bakke mere op om EU. Det er tankevækkende. Jeg tror derfor, at hvis vi skal have befolkningen med på et opgør med EU, skal vi være konkrete i vores kritik:
- For det første bliver det mere og mere nødvendigt at Danmark og andre EU-lande skal have lov til at gå foran, når det gælder fødevarer, forbrugersikkerhed, dyrevelfærd og sociale rettigheder.
- For det andet skal det være muligt at føre en selvstændig økonomisk politik. Håndtering af Grækenland-krisen taler sit tydelige sprog.
- For det tredje skal vi have en social protokol som giver landene ubetinget ret til at forhindre social dumpning. EU's indre marked skal ikke blokere for højere standarder og bedre levevilkår.
Hvis EU midt i dens omfattende krise dumstædigt holder fat i centralismen og manglende demokrati er der kun eet at gøre, nemlig at spørge den danske befolkning, om vi så fortsat skal være medlem af EU.
Ovenstående er et uddrag af Christian Juhls tale ved Folkebevægelsen mod EU - Jammerbugtkomiteens grundlovsmøde i Kaas 5. juni.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278