10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

For fattig til det daglige indkøb

For fattig til det daglige indkøb

Et loft over kontanthjælpen og en fornyet 225-timers regel vil få fatale konsekvenser for mange mennesker. Fagbevægelsen må på banen.

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd har netop udgivet en rapport, der afdækker, at de fattigste i Danmark ikke har råd til det daglige indkøb.
FOTO: da.wikipedia.org
1 af 1

Til Lizette Risgaard

Vi skriver til dig i et forsøg på at råbe fagbevægelsen op om de alvorlige konsekvenser, som kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen vil få for rigtig mange familier på kontanthjælp.

Mange af dem, der bliver ramt, er syge og udsatte mennesker som for eksempel handicappede, psykisk syge, flygtninge og så videre.

Vi står overfor en række sociale nedskæringer, der ikke er set før i Danmark i nyere tid, og vi mener, at den lov skal af bordet. 

Lejernes Landsorganisation har været ude med tal, der siger, at omkring 14.000 familier er i fare for at miste deres bolig, og at en enlig mor med et barn kan miste over 5000 kroner hver måned, hvis kontanthjælpsloftet vedtages. Nogle børnefamilier står til at miste et beløb, der er højere end det rådighedsbeløb, de har.

De almene boligselskaber har endvidere advaret meget kraftigt om, at vedtagelsen af kontanthjælpsloftet vil betyde, at folk kan risikere at måtte gå fra hus og hjem.

Fattigdommen vokser

Endvidere har Det Nationale Forskningscenter for Velfærd netop udgivet en rapport, der afdækker, at de mest udsatte og fattige ikke har råd til at gå til tandlæge, købe medicin, købe frugt og grønt eller holde fødselsdag for deres børn og mange har ikke penge til tre måltider mad om dagen.

Vi står overfor en række sociale nedskæringer, der ikke er set før i Danmark i nyere tid, og vi mener, at den lov skal af bordet. De udsatte og de syge har efterhånden mistet alle rettigheder, og de er klemt i systemet på måde, der ikke er set før.

Vi står nu ved en korsvej, når det handler om at holde hånden under de udsatte. Bliver kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen vedtaget, vil vi ikke længere have en garanti for, at de udsatte har ret til en bolig. Der findes ikke boliger, der er billige nok, som de kan henvises til. Vi frygter endvidere, at deres børn kan risikere at ende i familiepleje eller døgninstitutioner.

Der har i mange år kørt en hetz på de udsatte, og vi kan ikke længere stiltiende se på, at de får forringet deres forhold igen og igen. Der må og skal være en grænse for, hvor meget man kan skære i disse menneskers ydelser og rådighedsbeløb. Vi står allerede nu i en situation, hvor de udsatte lever for mindre end det, trangsbeneficiet foreskriver, og det bliver endnu værre med kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen.

Fagbevægelsens opgave

De fattige og syge og ikke mindst deres børn har ingen stor organisation bag sig, der kan tale deres sag. Det har altid været fagbevægelsens opgave at være med til at sikre, at der er et fintmasket sikkerhedsnet i vores samfund. Vi har brug for, at fagbevægelsen går ind i de socialpolitiske debatter og deltager aktivt i kampen for de udsatte og syge.

Da I lige nu sidder i trepartsforhandlinger med regeringen, ønsker vi os brændende, at I går ind i problematikken omkring kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen i forhandlingerne.

Vi har brug for en stærk fagbevægelse, der sætter en streg i sandet for, hvor ringe forhold udsatte mennesker skal leve under. Vi har brug for en dansk fagbevægelse, der rejser sig og forsvarer mennesker, der er ramt af de sidste mange års reformer, som har skåret i eksistensgrundlaget for mange familier.

Vi har brug for, at fagbevægelsen tager vores henvendelse alvorligt, da tusindvis af børnefamilier i løbet af kort tid vil stå uden tag over hovedet!

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. mar. 2016 - 09:26   10. mar. 2016 - 09:30

Åbent brev

fra netværket Bekæmp Fattigdom NU