10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fokus på Falklandsøerne

Fokus på Falklandsøerne

Storbrittaniens besættelse er ikke blot i strid med international lov, den udgør en miljøtrussel i et voldsomt og følsomt havmiljø, og den repræsenterer en trussel mod freden.

Argentinsk mindesmærke for de faldne og for veteranerne fra Falklandskrigen i 1982.
FOTO: commons.wikimedia.org
1 af 1

Til medlemmerne af Folketingets Udenrigspolitiske Nævn og Udenrigsudvalget, FN-forbundet og andre danske organisationer

16. december 2015 er 50-årsdagen for vedtagelsen i FN's generalforsamling af Resolution 2065 (XX), som pålægger regeringerne i Argentina og Storbritannien at indlede forhandlinger for hurtigst muligt at aftale en fredelig løsning på spørgsmålet om suveræniteten over øgruppen Las Malvinas (Falklandsøerne) i Sydatlanten.

Fem årtier er nu gået uden seriøse forhandlinger, og uden at der er fundet nogen løsning. 

De seneste år har de britiske myndigheder indledt olieefterforskning i havet ved øerne samt udbygget en militærbase i området. 

Den danske Malvinas-komite gør i anledning af det sørgelige jubilæum opmærksom på konflikten over for danske medier, danske politikere og danske organisationer med det ønske at øge opmærksomheden og presset, så de to parter får indledt de forhandlinger, som FN's Generalforsamling har henstillet til og lagt grundlaget for, og som en række internationale fora – blandt andet FN-komité for Afkolonisering – talrige gange har gentaget over for parterne.

Argentinas regering har uophørligt og med særlig kraft de seneste mere end 10 år søgt at få indledt forhandlingerne, men den britiske regering har vedholdende afvist forhandlinger på det grundlag, som FN har formuleret. 

Således fortsætter Storbritannien den besættelse af øerne, som blev indledt med en militær operation den 3. januar 1833, hvor de argentinske myndigheder og den argentinske befolkning på øerne blev drevet bort.

De seneste år har de britiske myndigheder i strid med internationale regler om administrationen af besatte områder indledt olieefterforskning i havet ved øerne samt udbygget en militærbase i området.

Denne virkelighed er ikke blot i strid med international lov, den udgør en miljøtrussel i et voldsomt og følsomt havmiljø, og den repræsenterer en trussel mod freden. Den britiske militærbase drives i strid med de omkringliggende landes (Sydamerika og Afrika) erklæring om, at Sydatlanten er en fredszone og fri for atomvåben.

Den danske Malvinas-komite gentager sin henstilling til parterne om straks at indlede de forhandlinger om en fredelig løsning på konflikten, som FN's Generalforsamling for 50 år siden besluttede med et stort flertal af landenes stemmer og uden nogen stemmer imod.

Underskrivere: Sven-Erik Simonsen, koordinator, Christian Harlang, advokat, Christian Juhl, MF og André Engelhardt, forfatter til bogen Falklandsøerne (Malvinas) Den uløste konflikt i Sydatlanten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. dec. 2015 - 09:54   23. dec. 2015 - 10:00

Åbent brev

fra Den danske Malvinas-komité