EU-systemet er fuldstændig ude af trit med det, som flertallet af danskerne ønsker. I de seneste år har vi derfor oplevet et markant skred i den danske befolkning i mere EU-kritisk retning. Det så vi ved EU-parlamentsvalget i 2014, og vi fik bekræftet udviklingen med det flotte danske nej til afskaffelsen af retsforbeholdet sidste december.
De fleste danskere har aldrig haft mulighed for at stemme om EU-medlemsskabet. De var enten for unge i ’72, eller slet ikke født.
Også i andre lande stiger modstanden mod EU. I Holland får kravet om en folkeafstemning om EU støtte fra et flertal af befolkningen, og EU's seneste måling af befolkningernes holdning til EU viser, at der er stor mistillid til Unionen. I Grækenland er mistilliden til EU på 73 procent, på Cypern 69 procent, i Portugal 54 procent og i Slovenien 52 procent. I maj 2015 svarede 55 procent af briterne at de havde mistillid til EU.
Vi håber, at det danske nej den 3. december ikke bare har givet politikerne en demokratisk lektion, men at det har en moralsk betydning for de mennesker rundt om i Europa, der kæmper mod EU. Her tænker vi særligt på vores venner i Storbritannien, som i juni skal stemme om deres fortsatte medlemskab af EU.
Danmark bør følge det britiske eksempel og gennemføre en folkeafstemning om vores EU-medlemskab. Jaet i 1972 byggede på falske forudsætninger. Dengang svor alle EF-tilhængerne, at det aldrig ville blive noget der bare lignede en politisk, økonomisk eller militær union. I dag går EU med stormskridt mod den fuldt fungerende unionsstat.
Samtidig har de fleste danskere aldrig haft mulighed for at stemme om EU-medlemsskabet. De var enten for unge i ’72, eller slet ikke født. Derfor er det på tide, at vi igen får mulighed for at sige ja eller nej til hele projektet – til at være med eller forlade det sammen med briterne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278