10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forringelser for udsatte grupper

Forringelser for udsatte grupper

Der er udsigt til besparelser på de varige tilskud, som København Kommune får til de mest udsatte mennesker, nemlig hjemløse og stofbrugere.

FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Til social- og sundhedsordførerne vedrørende regeringens forslag om afskaffelse af varige særtilskud til Københavns Kommune 

Vi skriver til jer på vegne af en række frivillige organisationer, som alle arbejder med udsatte, hjemløse og stofbrugere.

Udsatte har altid søgt mod de større byer, og der er en markant overrepræsentation af udsatte borgere i København. 

Uanset, om vi modtager midler fra særtilskuddene i Københavns Kommune, frygter vi, at en afskaffelse af de varige tilskud på 57,8 millioner kroner vil betyde markante forringelser i tilbuddene til landets udsatte borgere.

Udsatte har altid søgt mod de større byer, og der er en markant overrepræsentation af udsatte borgere i København.

Socialforskningsinstituttets seneste hjemløsetælling fra 2015 viser, at cirka 27 procent af landets hjemløse opholder sig i København.

Et nationalt anliggende

København er desuden hjemsted for cirka 25 procent af landets stofbrugere, og kommunen leverer sociale tilbud til mange hjemløse og udsatte, der er hjemmehørende i andre kommuner.

Særtilskuddene er derfor helt centrale, hvis vi fortsat vil sikre en stabil drift af de nødvendige tilbud til udsatte. En række af de tilbud, der i dag finansieres via særtilskuddene, er desuden 100 procent finansieret via disse. Et ophør vil derfor ikke bare handle om besparelser, men om at en række tilbud – herunder lavtærskel-tilbud, hvor borgerne kommer ind fra gaden – risikerer at lukke.

Det vil betyde et stærkt øget pres på tilbuddene på det samlede udsatte-område. Helt tilbage fra socialreformen i 1933 har staten bidraget væsentligt til både bo- og behandlingstilbud til socialt udsatte, hjemløse og stofbrugere, og særtilskuddene er dermed en fortsættelse af en mangeårig tradition for at se indsatsen for udsatte som et nationalt anliggende.

Der er brug for de mange tilbud til udsatte, hjemløse og stofbrugere, som finansieres via særtilskuddene. Som frivillige organisationer ved vi, at satspuljen fokuserer på nye opgaver og metoder. En overflytning af midler til satspuljen kan derfor ikke give den sikkerhed for driftstilskud, som disse tilbud er afhængige af.

Vi skal derfor opfordre til, at I i satspuljekredsen ikke følger regeringens forslag om at fjerne de 57,8 millioner kroner i varigt tilskud til Københavns Kommune. 

Hanne Thomsen og Gitte Frydensbjerg udtaler sig på vegne af følgende organisationer: Arbejde Adler, Frelsens Hær, Gadejuristen, Kirkens Korshær, projekt UDENFOR, KFUK’s Sociale Arbejde, KFUM’s Sociale Arbejde, Kofoeds Skole, SAND – De hjemløses landsorganisation og WeShelter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. okt. 2016 - 08:04   12. okt. 2016 - 08:10

Åbent brev

fra Hanne Thomsen og Gitte Frydensbjerg på vegne af en række frivillige organisationer