Verden kan i sandhed være et mærkeligt sted. Mens kurserne på børserne brager gennem loftet, brænder europæere sig selv, og regeringer hyrer lejesoldater til at forsvare magtens centrum mod folket.
De europæiske børser satte ny rekord i ugens løb. Også i København. Det samme skete på det amerikanske aktiemarked, da Dow Jones nåede over den hidtidige rekord fra 2007. Selvom børserne fester, fortsætter krisen. Cypern er det sidste skud på stammen af bankerotter. Endnu et folk går i forarmelse.
Et Europa, der har oprustet sine grænser mod immigranter, optrappet sikkerhed og investeret milliarder i militær, er optaget af krigen på de indre linjer. Kriserne kalder på den ene "hjælpeaktion" efter den anden.
Og selvfølgelig bliver folk vrede. De bliver ramt af systemsvigt og overlagte økonomiske og politiske strategier. Selvom kapitalismen er anarki, så er ulykkerne heller ikke noget, der bare sker. Der er sat i scene. Højtplacerede presoner fra den neoliberale finansverden er sat til at administrere økonomien i lande som Grækenland - og i Spanien direkte som finansminister.
Denne overtagelse og den planlagte skrump får folk på gaderne. Organiseringer bliver stærkere på grundplan. Bevidstheden om de etiske og indlysende retfærdige rettigheder til boliger, mad, arbejder, uddannelse og sundhed vokser. Det er den positive side af udviklingen.
Det amerikanske militære sikkerhedsfirma ACADEMI blev tidligere under navnet Blackwater berygtet for sin indsats i Irak og Afghanistan. I en kort periode hed firmaet Xe Services, inden det fik sit nuværende navn i 2011.
Det private firma, der kan levere alt fra aflytninger, lejehære og uddannelse af private hære. ACADEMI er stolte af deres lærere fra U.S. Navy SEALs, U.S. Army Special Forces, U.S. Army Rangers, U.S. Marine Corps med videre. USA outsourcer opgaver til firmaet. For eksempel militære operationer og krigen mod narkotika. Det er big business med en kæmpe omsætning.
Magthavere og overmagter frygter folket. Efter Chavez' død udtaler USAs regering støtte til Venezuelas folk.
Det er næsten ikke til at bære ironien i, at ACADEMI har taget sit navn fra Platons skole i Athen. Den blev grundlagt omkring 387 før år nul, og den fungerede i 900 år. Den blev, sammen med Aristoteles skole Lykeion, med mere end tusinde studerende, fantastiske videnskabelige centre for udvikling af ideer om videnskab og demokrati.
Men. Som reaktion på krisen og frygten for det uregerlige folk har den græske regering indgået en aftale ACADEMI om at levere og betjene pansrede køretøjer, afspærringer og tunge våben foran det græske parlament. Regeringen har – for så vidt forståeligt – ikke tillid til sit folk og politi. Derfor bringes fremmede lejehære ind. Det kan ikke ses som andet end en provokation.
Forleden citerede Arbejderen den politiske rådgiver Tassos Symeonides fra den Washington-baserede tænketank RIEAS, som er særdeles bekymret for uroen i Grækenland: "Hvis Samaras-regimet fortsætter med at kvæle det græske samfund med flere brutale stramninger, er spørgsmålet kun, hvornår en folkelig opstand kommer."
Hans skrækscenarie lød: "Massive demonstrationer vælter over politikæderne, hvis knipler og tåregas ikke er nok. Regeringsbygninger bliver besat, politikere truet, parlamentet belejret. På tilbagetoget dræber politiet demonstranter. (...) Regimets reaktion vil næsten helt sikkert være at henvende sig til de væbnede styrker for hjælp."
Magthavere og overmagter frygter folket. Efter Chavez' død udtaler USAs regering støtte til Venezuelas folk. Der er al mulig grund til at frygte en optrapning af den eksterne indblanding i Venezuelas økonomiske og politiske liv. Presset på regeringen vil blive øget og måske vil der også være opgaver til ACADEMI, som i forvejen agerer i regionen.
Til forskel fra Grækenland er folket i Venezuela både inde i regeringsbygningen og uden for. Folket behøver ikke at frygte folket.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278