04 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fuglens sang

Læserbrev

Fuglens sang

EU skal være løsningen i klimakampen, forkynder Niels Fuglsang og Margrethe Auken. Et problem opstår imidlertid, hvis man er så uhøflig at gå fra postulatet om det grønne EU til realiteterne, skriver Anders Bjerre Mikkelsen og giver en række eksempler.

EU's tidligere udenrigsminister Federica Mogherini og den brasilianske udenrigsminister Ernesto Araújo fejrer handelsaftalen mellem EU og Brasilien.
FOTO: Georges Boulougouris/European Union 2019
1 af 1

Fra et kæmpeskilt på udvalgte aarhus-busser forkynder Niels Fuglsang p.t. for alle, at EU skal være løsningen i klimakampen. Niels Fuglsang sidder i EU-parlamentet for Socialdemokratiet.

Den tyske fond “ethecon, Stiftung Ethik & Ökonomie” uddeler hvert år i Berlin en “Dead Planet Award”, en smædepris ...

Den samme forkyndelse kommer også fra andre i “rød blok” som for eksempel SF-medlem af EU-parlamentet Margrethe Auken. Forkyndelsen har tilsyneladende vundet gehør hos mange klimabevidste unge og gjort dem mere EU-positive.

Med en “European Green Deal” har EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen givet et nyt løft til påstanden om EU som miljøets og klimaets frelser.

Et problem opstår imidlertid, hvis man er så uhøflig at gå fra postulatet om det grønne EU til realiteterne. Her finder man blandt andet en solid subvention af kulindustrien og støtte til gigaprojekter for transport af gas. Hertil kommer det monotone krav om, at Unionens økonomi stadig skal vokse, ligegyldigt med hvad og hvordan.

Et andet eksempel: I juni måned sidste år indgik EU en frihandelsaftale med det sydamerikanske statsforbund Mercosur. Den involverer, at Brasilien nu kan eksportere 99.000 tons oksekød til EU med lav toldsats. EU kan så til gengæld eksportere blandt andet biler til Brasilien. Disse varer kan næppe i sig selv siges at tegne en grøn fremtid. Men lad os se nærmere på det brasilianske oksekød. 

Brasiliens, og i øvrigt verdens, største producent af oksekød er kødkoncernen JBS SA. Koncernen vil utvivlsomt tilegne sig broderparten af de nye eksportmuligheder. Den er grundlagt i 1953 af Jose Batista Sobrinho. Hans to sønner Wesley og Joesly er storaktionærer. 

Den tyske fond “ethecon, Stiftung Ethik & Ökonomie” uddeler hvert år i Berlin en “Dead Planet Award”, en smædepris til globale spillere der i ganske særlig grad har bidraget til at ødelægge mennesker og miljø. Prisen er tidligere gået til for eksempel kemifirmaet Monsanto og til TEPCO, der ejer det forulykkede A-kaftværk i Fukushima.

Denne “hæderspris” gik i 2019 til lige præcis de nævnte herrer fra JBS SA. ethecon har forud for prisoverrækkelsen udarbejdet en udførlig dokumentation for sit valg. Heraf fremgår, at koncernen blandt andet er skyldig i følgende: Afbrænding af store skovområder i Amazonas til fordel for foder til slagtedyrene, umenneskelige arbejdsforhold for arbejdere i virksomheden samt massiv bestikkelse af brasilianske politikere og parlamentsmedlemmer. Det sidste har medført fængselsophold og store bøder.

Ja, Niels og Margrethe, når gode kræfter arbejder sammen, så klarer vi problemerne!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jan. 2020 - 14:16   17. jan. 2020 - 16:30

Læserbrev

af Anders Bjerre Mikkelsen, Aarhus
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).