10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Greta rammer blind plet i Københavns klimaplan

Læserbrev

Greta rammer blind plet i Københavns klimaplan

I sin tale 25. maj vendte Greta Thunberg sig mod ”flotte ord om et CO2-neutralt København i 2025.” Bemærkningen faldt efter en konstatering af, at vores samlede CO2-udledning fortsat stiger, skriver Rolf Czeskleba-Dupont.

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg taler til Folkets Klimamarch 25. maj på Christiansborg Slotsplads.
FOTO: Philip Davali/Ritzau Scanpix
1 af 1

I sin københavnertale i lørdags (25. maj) vendte Greta Thunberg sig mod ”flotte ord om et CO2-neutralt København i 2025.” Bemærkningen faldt efter en konstatering af, at vores samlede CO2-udledning fortsat stiger – modsat ”flotte ord og løfter fra vores politikere og ledere.” Hun efterlyste en fyldestgørende inddragelse af københavnernes ”transport, forbrug, fødevarer, flyrejser og shipping.”

Men den masse CO2, der vitterligt vælter ud af skorstenene på de ombyggede kraftværker, vil først om årtier eller århundreder være opsuget igen fra atmosfæren.

Overborgmester Frank Jensen svarede til DR Nyheder: ”Jeg forstår faktisk ikke helt hendes kritik her. Vores plan om, at København skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad, er enestående, ambitiøs og har krævet – og kræver – fremadrettede omlægninger af vores energiforsyning og omfattende investeringer i bæredygtig transport.” Desuden nævnte Frank Jensen ”byens cykelforhold, energirenovering af bygninger og omlægning af fossil energi til vind og biomasse.”

Ifølge Danmarks Statistik, de økonomiske vismænd samt Klimarådet trænger Københavns plan imidlertid til en revision, netop hvad angår biomassedelen. Biomasse fylder en pæn del af CO2-reduktionen, dog kun på den præmis at afbrænding af skovbiomasse allerede nu kan regnes som fri for CO2-belastning af klimaet. Men den masse CO2, der vitterligt vælter ud af skorstenene på de ombyggede kraftværker, vil først om årtier eller århundreder være opsuget igen fra atmosfæren.

Faktisk har europæiske sagsøgere med højt kvalificerede forskere i baggrunden stævnet EU ved EU-domstolen med påstanden om, at EU forstærker klimanødsituationen gennem direktiver, der ”behandler skove – i realiteten vores eneste kilde til CO2-optag – som brændsel” (INFORMATION, 9. marts 19 og www.eubiomasscase.org).

Overborgmesteren burde tage Greta Thunbergs signal som anledning til en revision af Københavns klimaplan, som også danske klimaeksperter som Jørgen Henningsen for længst har påpeget nødvendigheden af.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jun. 2019 - 14:25   03. jun. 2019 - 15:34

Læserbrev

af Rolf Czeskleba-Dupont, ph.d., m.sc., energi- og klimaforsker
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).