10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvad er en funktionel lidelse?

Hvad er en funktionel lidelse?

Stadig flere sundhedsfaglige bruger diagnosen "Funktionel Lidelse". Har Sundhedsstyrelsen forholdt sig til den kendsgerning?

Også tandklinikassistenter er i fokus, når man taler om skadeligt arbejdsmiljø, idet de er i risiko for skader af arbejdet med kviksølv.
FOTO: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
1 af 1

Sundhedsstyrelsen  har et magtmonopol vedrørende lægespecialer. Selv om allergier er i kraftig stigning, nedlagdes allergi-specialet i 2004, og mange allergiramte bliver i dag hverken udredt eller kvalificeret behandlet.

Selv om allergier er i kraftig stigning, nedlagdes allergi-specialet i 2004, og mange allergiramte bliver i dag hverken udredt eller kvalificeret behandlet. 

De får kun symptomdæmpende medicin, ganske som mange andre med nye multisystem- og overfølsomhedssygdomme som træthedssyndrom (ME/CFS), fibromyalgi og infralyd/el-overfølsomhed, selv om eliminationsbehandling, hvor de ikke udsættes for det, de ikke kan tåle, har en god effekt.

Allerede i 2000 blev mennesker med nye sygdomme psykologiseret i en debatbog, redigeret af arbejds- og miljømediciner Johan Hviid Andersen, der var med til at mistænkeliggøre og undlade udredning af kviksølvskadede tandklinikassistenter, der blev korrekt diagnosticeret i Norge.

I stigende grad slører danske læger deres uvidenhed om nye sygdomme med en liaisonpsykiatrisk forklaringsmodel, hvor miljøfaktorer og ætiologi/årsagsforklaringer er frasorteret.

De syge placeres i gruppen Funktionel Lidelse, og tilbydes adfærdsterapi. Mens funktionsnedsættelser er fakta, så er funktionelle lidelser myter med et besparelses-mål. Kommunal KRAM-forebyggelse er langt fra nok.

Sundhedsstyrelsen har længe lukket øjnene for, at selv om funktionelle lidelser hverken opfylder klassifikationskriterier i diagnosesystemerne ICD-10 og DSM-V, så konverterer blandt andet neurologer og arbejds- og miljømedicinere løbende speciallægestillede diagnoser til funktionelle lidelser med deraf følgende fejldiagnosticering, fejlbehandling samt fratagelse af sociale rettigheder.

Sidst har Dansk Neurologisk Selskab udsendt en instruks vedrørende funktionelle lidelser uden fokus på patientsikkerhed. Er lægeløftet overholdt?

Har Sundhedsstyrelsen anerkendt lægers omsiggribende praksis vedrørende Funktionelle Lidelser?

Vi ser frem til Sundhedsstyrelsens svar. 

Bente Stenfalk er næstformand i Borgerretsbevægelsen, Mauri Johansson speciallæge i samfundsmedicin/arbejdsmedicin og Bente-Ingrid Bruun pensioneret psykolog og fagbogsforfatter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. maj. 2016 - 09:29   19. maj. 2016 - 09:30

Åbent brev

af Bente Stenfalk, Mauri Johansson og Bente-Ingrid Bruun