11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ingen hjerterum for de udsatte

Ingen hjerterum for de udsatte

I den kommunale valgkamp i Kolding var det meget fremme i debatten, at byen skulle have et råd for udsatte borgere i kommunen.

Det danske samfund stiller stadig større krav til effektivisering og uddannelsesparathed. Det er ofte krav, som netop de svageste borgere kan have svært ved at honorere.
FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Udsatteråd eller udsatteforum er vist ikke en politisk hjertesag. Under den kommunale valgkamp i 2013 blev der fra partierne i Kolding bakket op om den sympatiske tanke, at man skulle have et udsatteråd i kommunen. Et råd, der skulle tage vare på de mest sociale, sårbare og udsatte borgere i kommunen.

En voksende gruppe, der i dagens Danmark bliver mere og mere marginaliseret i et samfund, der stiller større og større krav til effektivisering, uddannelsesparathed, jobparathed og selvforsørgelse.

Her efter valget tæller løfterne ikke så meget, og man har i stedet oprettet et udsatteforum uden høringsret.

Disse samfundskrav er oftest noget, som vores mest udsatte og sårbare medborgere ikke kan honorere (selv om de gerne ville), på grund af hjemløshed, misbrug og psykisk sygdom. En livssituation, som nok de fleste af os ikke vil bryde sig om at leve under.

Karakter af debatklub

Her i efteråret er der så med nogen politisk sendrægtighed blevet oprettet et udsatteforum, og ikke et råd med høringsret, som lovet i valgkampen. Det har mere fået karakter af en debatklub.

Hvorfor dette forum ikke kunne få en høringsret, svæver lidt i det uvisse, men meget tyder på, at der blev lavet en politisk "korridoraftale" mellem socialudvalgsformand Lis Ravn Ebbesen (SF) og Venstre i Kolding kommune.

Hvorfor man ikke ønsker en høringsret, som et handicapråd har, står meget uklart, og må tolkes som en mistillid til de udsatte medborgeres evner til at tage et samfundsmæssigt ansvar.

Det kan også tolkes derhen, at man ønsker at lave et eksperiment med oprettelsen af sådan et råd/forum, men så burde man sige det lige ud. 

Hvem skal være med?

Den demokratiske valgproces om, hvem af brugerne, der skulle være med i rådet, har også været uigennemsigtig, og der foreligger ingen dokumentation, om hvordan disse valghandlinger er forgået, og hvordan mandaterne er fordelt.

Man har foretaget en lodtrækning blandt de "valgte" brugere, som var opstillet til at fordele pladserne i forummet, så nogle fik en plads og andre blev suppleanter.

Der foreligger heller ikke her en dokumentation for, hvor eller hvordan den lodtrækning er foregået, eller hvem det er, der har forestået den.

Her må man spørge sig selv, om det er demokratisk klædeligt? Lodtrækning bør vel kun foretages, hvis der er stemmelighed?

Endnu et ubesvaret spørgsmål er, hvorfor suppleanterne ikke må deltage i det daglige arbejde i forummet, når man i sin beskrivelse, der forefindes på Kolding Kommunes hjemmeside, lidt nedladent forudsætter, at der vil være et vist frafald fra brugernes side?

Et vist frafald

Det giver ingen mening. Hvis man fra politisk side har den holdning, at der er tale om ustabile medlemmer, der nok falder fra på grund af deres livssituation, så har man jo antydet, at projektet er temmelig porøst, og at man ikke regner disse mennesker for ligeværdige medlemmer.

Suppleanterne kunne jo, hvis de fik lov til at deltage i arbejdet, være med til at stabilisere dette forum, og sikre kontinuiteten i det daglige arbejde.

Som det er nu, vil man kun indkalde suppleanterne i forummet ved varigt frafald. Varigt frafald? Hvad der menes med det, er særdeles uklart, og man har ikke kunnet få et svar fra socialudvalgsformanden Lis Ravn Ebbesen (SF).

Hvis man var lidt konspiratorisk anlagt, kunne man godt få den tanke, at der var visse personager, som man ikke rigtigt ønskede skulle få en plads i forummet, fordi de kunne være besværlige. Men det er naturligvis kun konspirationsteori! Eller hvad?

Det lugter langt væk af, at man ikke rigtig har haft sit politiske hjerte med i projektet. Stemmerne var jo gode nok under valgkampen, og man fik lovning på fra de politiske partier, at der skulle oprettes et udsatteråd. Her efter valget tæller løfterne ikke så meget, og man har i stedet oprettet et udsatteforum uden høringsret.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. okt. 2014 - 09:02   09. okt. 2014 - 09:20

Åbent brev

fra Enhedslisten i Kolding