Stank af gylle, massiv tung transport gennem små landsbyer og ødelæggelse af lokal natur. Det kan være konsekvenserne, som naboer til grisefabrikker skal leve med, når en landmand vælger at lave en markant udvidelse af hans grisefabrik. Og lige nu vælter det ind med ansøgninger om markante udvidelser af især grisefabrikker til kommunerne på grund af gunstige afsætningspriser.
Det kan jo simpelthen ikke passe, at vi sætter nogle få landmænds mulighed for øget omsætning over kommunernes ret til at sige nej til de her kæmpe fabrikker med grise eller kvæg.
Med blå bloks landbrugspakke skulle det gøres lettere, hurtigere og mindre bureaukratisk for driftige landmænd at udvide deres produktioner, og da det ofte var kommunerne, der på den ene eller den anden måde stak en kæp i hjulet for udvidelserne, fratog Venstre-regeringen i 2017 kommunerne ret til at afslå en ansøgning om udvidelse af husdyrbrug.
Flere socialdemokratiske borgmestre og byrådsmedlemmer har den seneste tid kontaktet miljøministeren og udtrykt stor frustration i forhold til problemstillingen. Enhedslisten støtter borgmestrenes krav om igen at give kommunerne lov til at sig nej til for eksempel store udvidelser af grisefabrikker, og vi har derfor fremsat forslag i Folketinget herom.
I Enhedslisten mener vi, at det er helt galt, at kommunerne nu er spillet fuldstændig skakmat, hvis en landmand for eksempel vil lave en kæmpe udvidelse af hans grisefabrik.
Kommunerne kan intet gøre, hvis landmanden ellers overholder lovgivning. De kan ikke længere sige nej, selvom en kæmpe udvidelse af en grisefabrik vil smadre lokalmiljøet i en mindre landsby fuldstændig med massiv stank, støj og tung trafik. Og de kan heller ikke sige nej til en grisefabrik, selv om kommunen har andre planer for området, for eksempel udvikling af naturen eller turismen eller hvis det strider mod kommunens klimamål. Kommunerne er efter blå bloks landbrugspakke sat helt ud på et sidespor.
Jeg synes, at regeringen skal lytte til de socialdemokratiske borgmestre i for eksempel Holbæk og Skanderborg samt Plan- og Miljøudvalget i Esbjerg, der står derude med konsekvenserne, hvor landsbyer ødelægges af for eksempel massive udvidelser af grisefabrikker eller kvægbesætninger med flere tusinde køer og en masse dybt frustrerede borgere, der ikke vil leve med øget sundhedsrisiko, ødelagt lokal miljø og natur til følge.
Det kan jo simpelthen ikke passe, at vi sætter nogle få landmænds mulighed for øget omsætning over kommunernes ret til at sige nej til de her kæmpe fabrikker med grise eller kvæg.
Kommunerne skal selvfølgelig igen have mulighed for at passe på deres borgere, deres landsbyer, deres natur og drikkevand og have mulighed for at nå deres klimamål. Og det forventer jeg sådan set, at en regering, der sidder på et historisk grønt mandat, er enig i, og jeg ser frem til behandlingen af Enhedslistens forslag i Folketinget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278