Rør og Blikkenslagernes Fagforening af 1873 udtaler fra sin generalforsamling den 13. april 2021
Asbesten fortsætter ufortrødent med at tage sine ofre. Asbest har et trecifret antal liv på samvittigheden hvert eneste år i Danmark. Asbest udgør en stor del af vores ældre bygningsmasse, hvor den ofte er gemt steder, som de fleste ikke er opmærksomme og vagtsomme på.
Danmark har ambitioner om at være asbestfrit i 2040 – det er 10 år senere end Polen, som har vedtaget at blive asbestfri i 2030!
Asbest gør ikke bare os, der arbejder med asbesten, syge. Den kan forurene en hel kælder, en hel ejendom og ramme familier, hvis vi tager asbesten med hjem i arbejdstøjet. På mange måder kan man sige, at asbesten minder om en dødelig virus. Den er usynlig, den spreder sig nemt, og den trækker et spor af død efter sig, når den ikke håndteres rigtigt.
Folketinget har netop vedtaget en lov, så det bliver muligt for andenhåndseksponerede ofre at søge erstatning, hvis de er blevet udsat for asbest uden at have arbejdet med det. Det kunne være en vvs'ers familie. Det er selvfølgelig en forbedring, men erstatning kommer, når canceren har ramt sit offer. Rør & Blik vil naturligvis ikke tolerere nogen ofre overhovedet.
Det var en alvorlig fejl at udvinde asbest fra starten af, som vi håndværkere har kæmpet med siden. Rør og Blikkenslagernes Fagforening har i mere end 40 år advaret og råbt vagt i gevær om den stille dræber i vores arbejdsmiljø og i danskernes hjem. Det er en kamp, hvor vi altid er gået blandt de forreste, som vi aldrig giver op på, og som vi ufortrødent er nødt til at fortsætte.
For det er en kamp, vi ikke har råd til at tabe.
Budskabet har efter mange års kamp og oplysning nu endeligt vundet gehør i EU. EU-parlamentet har nedsat en gruppe, som skal udarbejde en initiativrapport om asbest og arbejdsmiljø. Arbejdet sker med en dansker i spidsen. Nikolaj Villumsen er udpeget som ordfører med det formål at revidere EU’s asbestdirektiv. Vi har derfor høje forventninger til Nikolajs arbejde for et asbestfrit EU.
Men kampen fortsætter. Danmark har ambitioner om at være asbestfrit i 2040 – det er 10 år senere end Polen, som har vedtaget at blive asbestfri i 2030! Men hvorfor skal vi være et helt årti efter et naboland, som kæmper med så mange andre problemer?
Planen er enkel og klar:
-
Al asbest i Danmark skal kortlægges.
-
Asbest skal altid fjernes, aldrig indkapsles.
-
Vi skal have nødvendig kontrol med saneringsvirksomheder.
-
Vi skal have certificeret uddannelse.
-
Politikerne skal beslutte, at Danmark er asbestfrit i 2030.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278