10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Rettigheder og velfærd skal ikke undermineres

Udtalelse

Rettigheder og velfærd skal ikke undermineres

Uanset regeringens sammensætning efter det forestående valg, skal politikerne ikke være i tvivl om, at vi kræver en aktiv indsats mod social dumping, udtaler 210 bygningsarbejdere samlet til landsbranchemøde den 25.-26. maj.

Værktøj på byggeplads
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Danmark er et godt land at leve i, og vi har for tiden en god økonomi. Der er god gang i beskæftigelsen, ikke mindst på byggeområdet. Arbejdskraftens frie bevægelighed, som EU har indført, medfører stadig flere udenlandske kolleger på de danske byggepladser. Desværre arbejder mange af disse kolleger ikke under ordnede forhold. Derfor skal kædeansvar implementeres, og kampen mod social dumping styrkes. Der skal gives større bøder for manglende RUT-registrering. Brug af illegalt arbejde skal straffes med bøder af en størrelsesorden på 10 procent af entreprisesummen.

Vi kræver, at den til enhver tid siddende regering ikke spiller mere af vores suverænitet i hænderne på EU. Her tænker vi især på den finanspagt, som har medført den forhadte budgetlov, der i dag er en hæmsko for kommuner og regioners råderum.

Uanset regeringens sammensætning efter det forestående valg, skal politikerne ikke være i tvivl om, at vi kræver en aktiv indsats mod social dumping. Vores tilkæmpede rettigheder og velfærd skal ikke undermineres. En underminering, der ikke skyldes vores udenlandske kolleger, men derimod de firmaer og enkeltpersoner, der udnytter i forvejen trængte mennesker. Politikerne skal sikre, at der ikke kan smuttes udenom, og her tænker vi selvfølgelig på kædeansvar på offentlige byggerier. Når virksomheder gentagne gange bryder reglerne, både med social dumping og arbejdsmiljø, skal de fratages retten til at drive virksomhed. Vi vil have en permanent indsats fra SKAT, Politi og Arbejdstilsynet, hvor formålet er at bekæmpe social dumping. Vi kræver derfor indførelse af ID-kort på byggepladserne.

Der skal kunne kommunikeres på pladserne. Vi kræver derfor obligatorisk, arbejdsgiverbetalt danskundervisning til udenlandske kolleger i arbejdstiden.

Politikerne skal respektere den danske model og lade arbejdsmarkedets parter om at forhandle overenskomster. Al tale om en lovpligtig mindsteløn skal stoppe. Det vil kun medføre en laveste fællesnævner, der sænker lønnen for alle. Alle erfaringer fra lande med mindsteløn indført ved lov viser, at den generelle løn følger efter og kun i nedadgående retning. Det vil på ingen måde gavne hverken den danske samfundsøkonomi eller den enkelte arbejder.

Erhvervsskolerne fattes penge og materialer. Den uddannelse, som er Danmarks ypperste ressource, forringes i en grad, der ødelægger velfærdssamfundet. Vi skal satse på uddannelse. Der skal sikres faglærere, materialer og ikke mindst lærlingepladser til alle. Vi kræver fulde uddannelsesaftaler.

Store nedskæringer har ramt Arbejdstilsynet. Det betyder et øget antal alvorlige arbejdsulykker, der ellers kunne være undgået. Vi kræver et aktivt Arbejdstilsyn, der tilføres de nødvendige midler. Målet er et sundt arbejdsmiljø, hvor vi ikke kommer til skade. Et dårligt arbejdsmiljø koster kassen for samfundet og har store menneskelige og økonomiske omkostninger for de ramte. Vi vil minde politikerne om, at de lovede at sikre en ordentlig arbejdsmarkedspension til syge og arbejdsløse. Der er intet sket. Vi forlanger bedre muligheder for efter- og videreuddannelser til de mennesker, der er kommet til skade eller er blevet nedslidt.

Der mangler i den grad sunde boliger i Danmark, der er til at betale. Når hænderne bliver bundet på kommunalt og regionalt plan på grund af budgetloven, bliver der også spændt ben for iværksættelse af nyt byggeri. Det kunne ellers være af betydning for boligmanglen og for beskæftigelsen. Almene boliger skal moderniseres – ikke nedrives.

Vi kræver, at den til enhver tid siddende regering ikke spiller mere af vores suverænitet i hænderne på EU. Her tænker vi især på den finanspagt, som har medført den forhadte budgetlov, der i dag er en hæmsko for kommuner og regioners råderum.

Vi skal forlade finanspagten, mens tid er. Skrot budgetloven, og bekæmp direktiver, der skader Danmarks mulighed for selvbestemmelse.

Endelig vil vi kræve en opsigelse af velfærdsforliget og en tilbagerulning af pensionsalderen. Vi vil ikke indgå i endeløse diskussioner om, hvilken alder man skal have, om antal af år på arbejdsmarkedet eller hvilket erhverv der er det mest opslidende. Efter vores mening er det et spørgsmål om prioritering. Et samfund som det danske skal have råd til at have ældre, der kan lege med deres børnebørn og nyde deres seniorliv på en aktiv og værdig måde.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. maj. 2019 - 17:01   28. maj. 2019 - 17:12

Udtalelse

fra 210 bygningsarbejdere samlet til landsbranchemøde den 25.-26. maj 201
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).