Åbent brev til økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og børne- og undervisningsminister Christine Antorini.
Ifølge oplysninger i pressen har regeringen imødekommet Fredericia Kommunes ansøgning om udvidet åbningstid i dagtilbud varetaget af frivillige forældre eller varetaget af det almindelige personale, men finansieret 100 procent via forældrenes betaling.
Vi er ikke bekendt med de specifikke betingelser i tilladelsen til forsøget i Fredericia, og vi håber, at vi stadig kan nå at henlede jeres opmærksomhed på en række væsentlige problemer, der knytter sig til forsøget.
Igennem de senere år har vi i Danmark forladt "pasnings-tanken" og erstattet den med en grundlæggende opfattelse af, at dagtilbud er et pædagogisk tilbud med vægt på børns udvikling og trivsel.
Med dagtilbudsloven og dens formålsparagraf blev der afgørende gjort op med pasning som dagtilbuddets primære rolle.
Der blev indført en landsdækkende formålsparagraf, som har fokus på børns og unges trivsel, udvikling og læring samt på forebyggelse af negativ social arv og eksklusion.
Samtidig vægtes det i formålsparagraffen at give familien fleksibilitet og valgmulighed, så den kan tilrettelægge familie- og arbejdsliv efter egne ønsker og behov.
I strid med dagtilbudsloven
En forsøgsmodel, hvor skiftende frivillige forældre skal holde institutionen åbent i ydertimerne, er i direkte strid med dagtilbudsloven og intentionerne bag loven, ligesom den harmonerer meget dårligt med den øgede fokus, som regeringen har haft netop på kvaliteten i vores dagtilbud.
Vi tænker her på initiativer som Ny Nordisk Skole og Regeringens Task Force på dagtilbudsområdet, som jo netop slog fast, at dagtilbud af høj kvalitet – og dermed investeringer i børn – er helt afgørende.
Også i valgkampen havde kvaliteten på dagtilbudsområdet stor bevågenhed og blev prioriteret højt af alle tre regeringspartier.
Senest i jeres fælles svar på vores tidligere henvendelse understreger I : "...at regeringen er meget optaget af i fællesskab med forældrene at sikre gode rammer og kvalitet i dagtilbuddene, da vi ved, at de første år er af stor betydning for udvikling af børns grundlæggende kompetencer".
På den baggrund forekommer det yderst ejendommeligt, at regeringen nu godkender Fredericia Kommunes ansøgning, som bryder radikalt med vores danske pædagogiske tradition.
I valgkampen havde kvaliteten på dagtilbudsområdet stor bevågenhed og blev prioriteret højt af alle tre regeringspartier.
Med frivillige forældre som ansvarlige for at holde daginstitutionen åbent i ydertimerne bliver der tale om ren pasning/opbevaring støvsuget for pædagogisk arbejde.
Set fra barneperspektivet, så vil skiftende mere eller mindre ukendte personer medføre en stor utryghed for det enkelte barn ligesom det er meget ubehageligt for forældre, at overlade deres børn til skiftende, ukendte personer - jævnfør undersøgelser af forældrenes brug af alternativ pasning ved lukkedage, hvor kun meget få benytter sig af muligheden af hensyn til barnet.
I Fredericia kan de børn, der møder tidligt eller bliver hentet sent i praksis risikere, at hver dag betyder en ny voksen. Alle os, der dagligt afleverer vores børn i daginstitution véd hvilken belastning det er, når det pludselig er en nyansat pædagogisk medarbejder, der har morgenvagten. Med skiftende frivillige forværres situationen betydeligt.
At åbne for en 100 procent forældrefinansiering af den ekstra åbningstid strider mod lighedsprincippet, hvor alle forældre uanset indtægt skal have mulighed for at sende deres børn i dagtilbud, samtidig med at det er i strid med betalingsreglerne i dagtilbudsloven.
Ydermere forringer det fleksibiliteten på et arbejdsmarked, der fordrer større fleksibilitet af forældrene. Udgangspunktet må være, at kommunerne har forsyningspligten og at dagtilbud skal have en åbningstid, der gør det muligt for forældrene at passe deres job.
Juridiske spørgsmål uafklarede
Ud over bruddet med kvaliteten melder der sig en række juridiske og praktiske spørgsmål, som vi håber I har med i jeres overvejelser i forbindelse med tilladelsen til forsøget:
Hvem har ansvaret i forhold til sikkerheden i institutionen – både i forhold til bygninger, udearealer, tilgængelig materialer og så videre? Medicinhåndtering? Hvem har ansvaret, hvis en frivillig forælder kommer til at gøre skade på et barn? Forsikringer generelt?
Skal der indhentes børneattester på samtlige frivillige forældre og hvem skal sørge for at attesterne bliver indhentet? Hvem har tilsynsansvaret i perioden hvor frivillige forældre står for arbejdet – jævnfør dagtilbudslovens paragraf fem om kommunernes tilsynspligt?
Har I overvejet risikoen for eventuelle mistanker om seksuelle overgreb – jævnfør de mange tilfælde af mistanker med ansatte gennem de seneste måneder. Hvordan håndteres regler om tavshedspligt? Hvordan håndteres indberetningspligten (ansatte har en øget indberetningspligt)?
Hvordan skal frivillige forældre agere, hvis børn betror dem om betænkelige forhold for eksempel i hjemmet?
Hvem skal træffe afgørelsen om hvilken model den enkelte institution vælger – frivillige forældre eller 100 procents forældrebetaling?
Skal de ansatte være vikarer, hvis den frivillige forælder ikke møder ind? Hvem skal lave vagtplaner? Skal alle børn – også støttekrævende børn – kunne deltage?
Vi finder forældrenes engagement i dagtilbuddet afgørende for børns trivsel og udvikling, og vi arbejder kontinuerligt på at forbedre forældresamarbejdet, ligesom vi er fortalere for øget demokratisk indflydelse. Vi ser derfor med stor bekymring på, at forældresamarbejdet reduceres til forældrearbejde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278