Åbent brev til Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen nedlagde det allergologiske speciale i 2004, og i dag bliver mange mennesker med allergier og overfølsomhed som EHS/ ElektroHyperSensitivity, MCS/ Multiple Chemical Sensitivity og infralydreaktioner ikke speciallæge-udredt, og de får ikke tilbud om eliminationsbehandling over for det, som de ikke kan tåle. De symptombehandles eller rubriceres fejlagtigt med funktionelle lidelser, hvor liaisonpsykiatriens standardbehandling forværrer deres symptomer.
Der sker også en sygdomsforværring, når patienter med speciallægediagnosticerede diagnoser som ME (Myalgisk Encephalomyelitis) og Fibromyalgi ikke udredes med kvalificerede metoder og fejlagtigt får konverteret deres WHO-diagnoser til funktionelle lidelser.
I dag bliver mange mennesker med allergier og overfølsomhed ikke speciallæge-udredt.
I Sundhedsstyrelsens definition på funktionelle lidelser står der blandt andet, at "Hvis fysiske eller kropslige fund er til stede, forklarer de ikke symptomernes art eller omfang på en tilfredsstillende måde". Det er ret så indlysende, når udenlandsk biomedicinsk viden om for eksempel ME og Whiplash frasorteres i regionernes arbejde med funktionelle lidelser, der kun bygger på en biopsykosocial model, hvor miljøfaktorer og ætiologi tillige er frasorteret sammen med relevante undersøgelsesmetoder.
Sundhedsstyrelsen ser et behov for at løfte udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser, og har nedsat en arbejdsgruppe med overlæge Ane Bonnerup Vind som formand, der på et dialogmøde 1. september, hvor der ikke blev taget referat, oplyste, at definitionen på "funktionelle lidelser" ikke vil blive diskuteret, og at der heller ikke vil blive sat fokus på det sociale system, hvor mennesker med funktionelle lidelser mister rettigheder.
Der er brug for, at arbejdsgruppen bliver opdateret vedrørende udenlandsk videnskabelig viden samt dokumentation for fejlskøn og fejlbehandling af medlemmer i forskellige patientforeninger.
Det er nødvendigt, at der inddrages repræsentanter for berørte patientforeninger i arbejdsgruppen, der kan komme med relevante videnskabelige indspark og afkræfte liaisonpsykiatriske påstande.
Vil du tage initiativ til, at Arbejdsgruppen udvides med repræsentanter for patientforeninger, for eksempel fra ME-foreningen, Whiplash-foreningen, Danske Patienter eller EHS-foreningen, så vigtige problemstillinger og patientsikkerhed ikke overses i arbejdsgruppen?
Vi ser frem til dit svar.
Bente Stenfalk ernæstformand i Borgerretsbevægelsen. Mauri Johansson er speciallæge i samfundsmedicin og arbejdsmedicin. Bente-Ingrid Bruun er pensioneret psykolog og fagbogsforfatter.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278