Kære statsminister, partiledere og formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg
Historien om dette ægtepar er så milevidt fra de mange argumenter for kontanthjælpsloftet, vi i offentligheden læser / hører, at jeg med ægteparrets tilladelse tager dette utraditionelle skridt at skrive direkte til jer. Deres indgang til det nye år er fyldt med stor bekymring.
Oprindelig boede de i eget hus, men da han mistede jobbet, lykkedes det dem at sælge, men med stort tab og med en resterende gæld.
Ægteparret hedder Bente og Henning Jensen. Bente er blevet folkepensionist. Hun har kun folkepensionen og en lille ATP, fordi hun i mange år var selvstændig – med rengøring.
Henning bliver folkepensionist om cirka 14 måneder. Da fylder han 65 år. Men han skal åbenbart helt ned med nakken først, både økonomisk og menneskeligt.
En sag fra det virkelige liv
Henning er efter nogle års forværring af sit helbred røget på kontanthjælp for ganske nylig. Forinden gik der nogle år, hvor han henholdsvis fik sygedagpenge og arbejdsløshedsdagpenge. Henning har også i mange år været henholdsvis lønmodtager og selvstændig, og han har arbejdet fuld tid selvom han har haft kroniske sygdomme efter nogle ulykker. I 2013 mistede han sit job på grund af sygdom.
Skulle nogen af jer tænke, at Henning efter et langt arbejdsliv og med mindre end fem år til folkepensionsalderen så kunne søge den seniorførtidspension, I indførte per 1. januar 2014, har I fuldstændig ret. Det var der bare ikke nogen, der vejledte ham om i kommunen i de langvarige perioder, han var sygemeldt.
Det har vi hjulpet ham med nu, men kommunen kan tillade sig en sagsbehandlingstid på op til seks måneder.
Henning har dårlig ryg, et dårligt knæ, følger efter flere ulykker med piskesmæld – det vil sige konstante smerter, nedsat hukommelse og koncentrationsevne, og han er, som egen læge beskriver ham, ude af stand til at klare selv simple ting i hverdagen. Lægen skønner, at han har PTSD-lignende symptomer.
Sygedagpengene stoppet
Men sagsbehandleren i jobcentret har vurderet, at han kan stille sig til rådighed for fuldtidsarbejde på "det brede arbejdsmarked", så sygedagpengene er standset. Derfor er Henning røget på kontanthjælp.
Og nej – han er ikke blevet tilbudt et jobafklaringsforløb, da de 22 uger med sygedagpenge var gået. I det hele taget vil man slet ikke afklare hans arbejdsevne, selvom han har haft lange sygeperioder og ej heller, selvom han har søgt om en senior-førtidspension. Sagsbehandler vurderer nemlig, at han ikke er fuldt uarbejdsdygtig.
Og nej – han kan ikke få forlænget sine sygedagpenge, selvom hans ansøgning om senior-førtidspension skal behandles i rehabiliteringsteamet. For lige netop en ansøgning senior-førtidspension giver ikke mulighed for forlængelse af sygedagpenge efter lovens paragraf 27 stykke et nummer fire.
Ramt af loftet
De bor i Ringsted Kommune. Oprindelig boede de i eget hus, som de holdt uendelig meget af. Men da de så, hvordan det gik ned ad bakke med Hennings helbred, og han mistede jobbet, satte de sig for at få solgt huset, før det gik på tvang. Det lykkedes dem at sælge, men med stort tab og med en resterende gæld til Realkredit Danmark og Danske Bank.
Nu bor de i en lejlighed, de holder meget af og håber at kunne blive i deres tid ud. Lejligheden ligger lidt ude på landet, så bil er nødvendig.
Når de faste udgifter er betalt, er der intet tilbage til mad. Og de aner ikke, hvordan de fortsat skal få råd til den medicin, de begge er afhængige af.
Henning er og kan fritages for det skærpede rådighedskrav og kravet om 225-timers-arbejde.
Dels har Folketinget vedtaget, at man skal betragtes som en enlig, hvis man er gift med for eksempel en folkepensionist – det vil sige en borger, der ikke skal stå til rådighed.
Derudover er det vedtaget, at man kan fritages for kravet, hvis der er påbegyndt en sag, der skal forelægges for rehabiliteringsteamet.
Så langt så godt. Men Henning er ikke fritaget for kontanthjælpsloftet. Ikke alene er Henning med få ugers varsel faldet i indtægt fra sygedagpenge (18.222 kroner månedligt brutto) til kontanthjælpssatsen på 10.968 kroner månedligt brutto.
Fratages tilskud
Men derudover kan han – på grund af kontanthjælpsloftet – ikke få udbetalt et ellers beregnet tilskud på 734 kroner om måneden (aktivlovens paragraf 34) til sin andel af boligudgifterne.
Men fremfor alt: havde han ikke været omfattet af et kontanthjælpsloft, havde hans hustru Bente (folkepensionist) ikke fået et partshøringsbrev om, at hendes boligstøtte sættes ned med 1.678 kroner om måneden. Bentes folkepension er på 6.555 kroner netto om måneden.
Deres budget indeholder ingen form for ekstravagance – alt er skåret ned til et minimum. De afdrager ikke på deres gæld for det tidligere hus. Meget mod deres vilje, har de måttet lytte til råd om fremover også at undlade at afdrage på deres rentefri lån til de briller, der er nødvendige for dem begge.
Når de uundgåelige faste udgifter er betalt, er der stort set intet tilbage til mad. Ægteparret aner ikke, hvordan de skal få de økonomiske ender til at mødes og for eksempel fortsat få råd til den medicin, de begge er afhængige af (udgift 694 kroner månedlig).
Ansøgning om seniorførtidspension blev skriftligt rejst af Henning den 24. oktober 2016. Sagsbehandling af denne begrænser sig foreløbig til en bekræftelse på modtagelse! Tiden går …for kommunen har seks måneder at løbe på. Sygedagpengene blev standset 31. oktober 2016.
Afslutningsvis skal I da lige have kronen på værket. Henning er ordblind. Hans koncentrationsevne og hukommelse er stærkt svækket. Hans arbejdsområde har primært været rengøring. Sagsbehandleren vurderer, at han eksempelvis kan søge job i et call-center.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278