09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA må leve op til aftalen med DDF Korea

Udtalelse

USA må leve op til aftalen med DDF Korea

På et-årsdagen for det første topmøde den 12. juni er det på tide at opfordre USA’s præsident til at vise, at man vil noget nyt i Korea og komme i gang med en reel implementering af fællesaftalen fra Singapore og således leve op til denne, udtaler Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea.

Nordkoreas forhandlingsleder, Kim Hyok Chol, under topmødet med USA i Vietnam i februar i år.
FOTO: Han Jong-Chan/AP/Ritzau Scanpix
1 af 1

I morgen (12. juni) er det et år siden, DDF Koreas øverste leder, Kim Jong Un, og USA’s præsident, Donald Trump, på et historisk topmøde i Singapore underskrev en fælles udtalelse om etablering af fredelige og normale relationer mellem de to lande, og at der skal skabes en varig fredsordning på den koreanske halvø med en fuldstændig atomafrustning af Korea.

USA må straks fjerne handelssanktionerne, der rammer civilbefolkningen i DDF Korea, og komme på banen med et realistisk udspil til forhandling af skridt for skridt-gensidig nedrustning og fred på Koreahalvøen.

Topmødet var historisk derved, at toplederne fra de to lande for første gang mødtes. Forud lå 70 års stærkt fjendskab med krig, oprustning og krigstrusler. Kun få måneder før topmødet havde præsident Trump truet DDF Korea med ”bål og brand, som verden aldrig har set,” og ”total udslettelse af Nordkorea”.

I det forløbne år har DDF Korea videreført sit stop for udvikling og test af atomvåben og interkontinentale missiler, mens USA har aflyst de gigantiske tilbagevendende krigsøvelser i Sydkorea. Samtidig har forhandlingsteam fra de to lande arbejdet for at føre fællesudtalelsen videre. Det mundede blandt andet ud i et nyt DDF Korea-USA-topmøde i Hanoi i Vietnam i februar i år.

Dette topmøde blev dog en øjenåbner for, at parterne er langt fra hinanden. USA mødte ikke som forventet frem til topmødet med et forslag til en gensidig skridt for skridt-plan for total atomnedrustning på hele Koreahalvøen, men gentog kun deres ultimative krav om total nordkoreansk atomafvæbning, førend USA ville levere for komme videre med at fredeliggøre og normalisere forholdet mellem de to lande. End ikke de for den nordkoreanske civilbefolkning meget belastende og barske handelssanktioner ville USA lempe.

Her er det værd at bemærke, at præsident Trumps nærmeste toprådgivere i forhandlingsprocessen med DDF Korea er de to ultrakonservative krigshøge, sikkerhedsrådgiver John Bolton og udenrigsminister Mike Pompeo, der reelt ikke ønsker fred og forsoning i Korea. Tværtimod optrappes konflikten og blokaden mod DDF Korea, blandt andet med USA’s kapring af det nordkoreanske handelsskib Wise Honest i april i åbent internationalt farvand.

Der er dog fortsat kontakt mellem de to topledere i DDF Korea og USA, og begge har udtrykt ønske om at komme videre med at fredeliggøre og normalisere deres forhold samt skabe atomafrustning og varig fred på hele Koreahalvøen.

Derfor er det nu på et-årsdagen for det første topmøde i høj grad på tide at opfordre USA’s præsident til at vise, at man vil noget nyt i Korea og komme i gang med en reel implementering af fællesaftalen fra Singapore og således leve op til denne. USA må straks fjerne handelssanktionerne, der rammer civilbefolkningen i DDF Korea, og komme på banen med et realistisk udspil til forhandling af skridt for skridt-gensidig nedrustning og fred på Koreahalvøen.

Vi opfordrer den kommende danske regering og alle andre til at støtte kravet om en sådan kursændring fra USA.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jun. 2019 - 11:40   11. jun. 2019 - 15:00

Udtalelse

fra Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea, Anders Kristensen, formand
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).