3F TLB støtter intentionerne i forslaget om tidlig tilbagetrækning – at folk med et langt arbejdsliv får ret til at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet uden at skulle godkendes til det af diverse sundhedsfaglige instanser. Så langt så godt.
Det nuværende forslag løser kun problemet for ganske få af de mange, der i dag slæber sig igennem arbejdsdagen på en blanding af panodiler og stædighed. Vores lidt yngre medlemmer får heller ikke glæde af ordningen.
Desværre er forslaget i sin nuværende form alt for snævert!
Anciennitetskravet betyder, at hovedparten af de medlemmer, der i dag kigger langt efter pensionen efter mange hårde år på arbejdsmarkedet, ikke vil kunne bruge ordningen.
Du skal være startet på arbejdsmarkedet som 17-årig for at få alle tre år – ellers kan du ikke nå at opfylde anciennitetskravet, og er du først startet som 20-årig, mister du retten helt.
Har du taget en pause fra arbejdsmarkedet, for eksempel taget uddannelse på SU, været på kontanthjælp – eller brugt et halvt år på at rejse ud i verden – trækkes det fra din anciennitet, og du mister din ret til tidlig tilbagetrækning.
I vores afdeling har vi sikkert nogle, der lever op til kravene – og som får glæde af ordningen. Men de færreste af vores medlemmer, som har pensionen inden for rækkevidde og har brug for den her løsning efter et langt og hårdt arbejdsliv, vil kunne leve op til disse krav.
Det nuværende forslag løser kun problemet for ganske få af de mange, der i dag slæber sig igennem arbejdsdagen på en blanding af panodiler og stædighed.
Vores lidt yngre medlemmer får heller ikke glæde af ordningen. Kun ganske få er startet på arbejdsmarkedet som 17-19-årige.
Aarhus er en uddannelsesby – det betyder, at rigtig mange har været forbi (mindst) én ungdomsuddannelse inden deres debut på arbejdsmarkedet. De har altså tabt deres ret til tidlig tilbagetrækning, allerede inden den første dag de stempler ind på lageret, sætter sig i lastbilen eller træder ind i skuret på byggepladsen.
Og det er måske det mest sørgelige ved forslaget: Det giver ingen tryghed for de mange unge, som i dag arbejder i vores brancher og nu begynder at få de første skavanker – eller for de unge, som står overfor at skulle vælge deres vej ind på arbejdsmarkedet.
Stempler du ind som 20-årig på din første arbejdsplads, vil du kunne se frem til en pensionsalder på 73 år – og uden ret til tidlig tilbagetrækning…
Endelig giver det ikke mening at snakke tidlig tilbagetrækning for vores medlemmer, når pensionsalderen fortsat skal stige i takt med vores middellevealder.
Tempoet og forventningerne til produktivitet stiger på vores arbejdspladser. Og hverken din krops arbejdsevne eller arbejdsmiljøet på vores arbejdspladser modsvarer den forlængede levealder.
Ordningen om tidlig tilbagetrækning skal udvides, så den dækker dem, der har brug for det – og vores pensionsalders fortsatte stigning skal stoppes! Først da kan vi begynde at snakke om værdig pension!
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278