10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Den eneste udvej for Vestsahara

Den eneste udvej for Vestsahara

I Europa har de fleste ingen anelse om hvad der sker i landet. Flere og flere mennesker køber billige flybilletter til Marokko, uden at vide at de derved uforvarende er med til at støtte undertrykkelsen af Saharawierne.

Plakat fra filmen La Badil.
FOTO: La Badil
1 af 1

”Uafhængighed er den eneste udvej”, siger en kvinde i en ny dokumentarfilm om Vestsahara, lavet af den engelske dokumentarist og journalist, 31-årige Dominic Brown.

Kvinden er gift med en af de mange torturerede og fængslede aktivister fra Vestsahara, som kræver uafhængighed for Afrikas sidste koloni.

Ifølge dokumentarfilmen, La Badil (hvilket betyder ”intet andet valg”) er landets indfødte befolkning, Saharawierne, blevet diskrimineret og systematisk frarøvet deres resurser, siden Marokko invaderede landet i 1975. Det skete uden modstand fra landets daværende kolonimagt, Spanien. Som fortælleren i filmen siger, "giver Vestsaharas righoldige naturresurser et vigtigt afkast til den marokkanske stat”.

La Badil fokuserer både på Saharawiernes hverdag i de besatte områder af Vestsahara, samt på Gdeim Izik, hvor marokkanske tropper angreb en fredelig protestlejr. Flere blev dræbt, og mange blev tilbageholdt, tortureret, og stillet for militærdomstole efter angrebet.

Hemmelige optagelser

Gennem optagelser, der blev filmet i al hemmelighed i det besatte Vestsahara, samt gennem interviews tegner filmen et billede af en befolkning, der reelt set er under belejring af den marokkanske besættelsesmagt i deres eget land; som bliver tævet og tortureret for blot at vise saharawiernes flag, og som diskrimineres af de marokkanske myndigheder, firmaer og marokkanske bosættere.

”Marokkanerne høster alle fordelene fra vores lands rigdomme. Saharawierne får intet”, som en af de interviewede saharawier siger det. ”Det marokkanske politi stormer vores huse og kidnapper vores børn. Vi lider virkelig”, fortæller en anden.

Men mens konflikter rundt omkring i verden dækkes mere eller mindre intensivt i medierne, er Vestsahara-konflikten praktisk taget glemt. ”Medierne dækkede nærmest ikke Gdeim Izik-opstanden i forhold til Libyen og Tunesien. Mest på grund af Marokkos medieblokade overfor Vestsahara”, som en ung aktivist påpeger.

Medieblokaden har betydet, at saharawierne er begyndt at uploade filmklip fra deres mobiltelefoner til YouTube

Medieblokaden har betydet, at saharawierne er begyndt at uploade filmklip fra deres mobiltelefoner til YouTube for i det mindste at kunne skabe nogen opmærksomhed om deres situation.

Og netop den manglende information om saharawiernes situation er grunden til, at jeg lavede filmen, fortæller Dominic Brown mig. ”Jeg besluttede mig for at lave filmen, fordi Vestsahara-konflikten meget sjældent får den opmærksomhed, som den fortjener.

Især i Europa har de fleste ingen anelse om, hvad der sker i landet. Flere og flere mennesker køber billige flybilletter til Marokko uden at vide, at de derved uforvarende er med til at støtte undertrykkelsen af Saharawierne.

Vesten er ikke neutral

Men som filmen også påpeger, er magtfulde lande som USA og Frankrig – og hele EU med dem – på ingen måde neutrale i konflikten.

Tværtimod støtter de Marokkos forslag om at gøre Vestsahara til en permanent del af Marokko. De vil således ikke acceptere, at FN kan monitere menneskerettighedssituationen i de besatte områder. De sælger våben til Marokko, der bruges til at undertrykke Saharawierne, og de køber varer og fiskekvoter fra de besatte områder, selvom dette er ulovligt ifølge international lov.

”Jeg håber at filmen vil åbne mange menneskers øjne for Saharawiernes situation, og vise hvordan særinteresser (eksempelvis Frankrigs handelsaftaler med Marokko) er med til at forhindre retfærdighed for en hel befolkning”, siger Dominic Brown.

Beskeden fra de interviewede Saharawier i filmen er i hvert fald klokkeklar: hjælp os med at opnå uafhængighed fra Marokko. ”Vi kræver blot vores frihed, ligesom alle andre befolkninger i verden gør det”, siger en kvinde. ”Vi beder Europa om hjælp – både jeres regeringer og ngo’er”, bønfalder en anden.

 

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. sep. 2012 - 08:00   12. sep. 2012 - 08:00

Kommentar

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt
Film

Journalisten Dominic Brown har tidligere lavet ”Forgotten Bird of Paradise”, en undercover-dokumentar om uafhængighedskampen i Vestpapua.

Filmen blev vist på BBC og på filmfestivaler i ti lande. Han vil tilmelde La Badil til flere filmfestivaler, samt tilbyde den til forskellige tv-kanaler.

Filmen kan købes her: http://www.dancingturtle.co.uk/shop/labadil.php  og ses her: http://www.labadil.com/film/