05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Det er tid til at trække i arbejdstøjet

Klimakommentar

Det er tid til at trække i arbejdstøjet

En landsby i Nepal er ramt af oversvømmelse, huse er revet væk, og mennesker og dyr bliver nødt til at flygte. Når Himalayas gletsjere i fremtiden smelter som en konsekvens af klimaforandringerne, bliver oversvømmelserne hyppigere.

Jeg har lige fået rapport fra en af Folkekirkens Nødhjælps partnere. En landsby i Nepal er ramt af oversvømmelse, huse er revet væk, og mennesker og dyr bliver nødt til at flygte. Når Himalayas gletsjere smelter som en konsekvens af klimaforandringerne, bliver oversvømmelserne hyppigere.

Klimaforhandlere fra hele verden har lige haft et møde i Bonn for at forberede det kommende klimatopmøde i Polen i november. De fleste lande rapporterer om en konstruktiv dialog.

Men for de berørte nepalesere er det dog svært at finde optimismen. Det er selvfølgelig godt, at de internationale klimaforhandlinger nu er konstruktive, men de skal også levere resultater. Og resultatet skal komme hurtigt, hvis de mennesker, der allerede i dag rammes af klimaforandringernes effekter, skal have glæde af dem.

COP19 skal blandt andet beslutte, hvad skal der ske, når det ikke længere er muligt at tilpasse sig klimaforandringerne.

Klimatopmødet i november bliver vigtigt. Der skal blandt andet tages en beslutning om, hvad der skal ske, når det ikke længere er muligt at tilpasse sig klimaforandringerne - for eksempel på grund af konstante oversvømmelser eller tørke. Man skal også tale om behovet for finansiering af de mange klimainitiativer, og hvordan pengene skal findes.

Mødet i Bonn var desværre ikke kun konstruktivt. Rusland med støtte fra Hviderusland og Ukraine blokerede for en del af forhandlingerne. Det lægger et større pres på topmødet i november, da meget forarbejde nu mangler. Topmødet kommer til at have svære spørgsmål på agendaen.

At de netop overståede forhandlinger har været konstruktive, skyldes blandt andet måden, hvorpå mødet i Bonn blev afholdt. 

Mange lande er tilfredse med mødet, da der var tid til for landene at uddybe deres argumenter. Med rundabordssamtaler fik alle mulighed til at lytte og stille spørgsmål uden at presse på med forhandlingspositioner og argumenter. Som eksempel blev der tid til at tale om forskellige typer af konkrete tilpasningsbehov - blandt andet behovene for klimatilpasning i byer - og vende bekymringer med mulige sideeffekter af en fremtidig klimaaftale. De traditionelle forhandlinger er meget mere "anspændte", hvor de forskellige lande markerer sig overfor hinanden.

Men det har også medført, at landene i Bonn er gået udenom de svære og komplicerede forhandlinger. Disse bliver man nødt til at tage fat i ved topmødet COP19 i Polen til november.

Det er ikke kun i Nepal, det har regnet meget. Også Tyskland og flere andre europæiske lande er ramt af oversvømmelser. Fra forhandlingslokalet i Bonn er der ikke langt til floden Rehn, hvor vandet næsten gik over sine bredder. Måske var det med til at understrege, at der nu er brug for resultater. Vi må håbe, at den konstruktive atmosfære følger med til topmødet i Polen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jun. 2013 - 16:34   21. jun. 2013 - 16:45

Klima

Mattias Söderberg
Klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp
msd@dca.dk