07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EUs plyndringstogt skal stoppes

”Fishy business”

EUs plyndringstogt skal stoppes

Tirsdag d. 8. oktober skal Folketingets Europaudvalg tage stilling til EU-Kommissionens nye fiskeriaftale med Marokko. Det er der sikkert mange, der ikke umiddelbart kan få lørdagskaffen galt i halsen over, men det er der altså gode grunde til!

Siden 1975 har Marokkos diktatoriske kongedømme ageret besættelsesmagt i Vestsahara.

Det har dels betydet udsalg af Vestsaharas ressourcer og dels en brutal undertrykkelse af saharawierne – Vestsaharas lokalbefolkning. Blandt Vestsaharas omfattende resourcer er fiskebestandene i områdets farvande.

Disse fiskebestande har Marokko i over 20 år forhandlet væk til EU, som har delt dem videre ud til EU's hungrende fiskeriflåde, der så er taget sydpå på plyndringstogt.

Marokko har som besættelsesmagt i over 20 år solgt ud af Vestsaharas naturressourcer.

Det har selvsagt ikke gavnet saharawierne på nogen som helst måde, og som man kan forestille sig, har besættelsesmagten ikke ligefrem spurgt dem, hvad de egentlig synes om at blive frarøvet deres ressourcer.

Selv om denne studehandel således har været et åbenlyst brud på international lov såvel som et hav af FN-resolutioner, har EU-kommissionens alliance med Marokkos kongedømme stået på mere eller mindre uafbrudt fra 1988 frem til december 2011.  

Men i december 2011 lykkedes det en sammenslutning af gode kræfter, herunder Folkebevægelsens Søren Søndergaard, at få et flertal i EU-parlamentet til at sige fra over for Kommissionen og nedstemme en forlængelse af den daværende aftale blandt andet med henvisning til dennes brud på international lov. 

Vi må vise modstand!

Denne parlamentariske protest tog Kommissionen imidlertid ikke så tungt og gik i stedet straks i gang med at få en ny aftale på plads. Det er resultatet af disse forhandlinger, som Folketingets Europaudvalg skal diskutere og stemme om på tirsdag.  

Herfra skal der lyde en hel klar anbefaling om at stemme imod aftalen.

Skal aftalen helt forkastes, kræver det imidlertid mere end blot et dansk nej. Der skal enten opnåes et flertal imod aftalen i Ministerrådet eller i EU-parlamentet.

Ingen af delene vil ske uden omfattende pres fra græsrødder, der kæmper imod EU's plyndringstogt og i solidaritet med saharawierne.

Derfor er Afrika Kontakt og internationale allierede stærkt engagerede i denne kamp, men vi har altid brug for nye aktivister, så hermed også en anbefaling til interesserede om at melde sig under fanerne – der er hårdt brug for jer!  

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. okt. 2013 - 08:45   05. okt. 2013 - 08:45

Kommentar

Mads Barbesgaard