Det så sort ud for elektriker Tom Søjberg, da hans kommune, Høje-Taastrup, i foråret standsede udbetalingen af hans sygedagpenge. Hans læge havde nemlig i flere omgange gjort det klart, at han på det tidspunkt ikke var parat til at starte på et arbejde. Trods heftige protester fra både lægen og Dansk El-Forbund (DEF) holdt kommunen fast i beslutningen. Sagen endte derefter i Beskæftigelsesankenævnet, der øjeblikkeligt ændrede kommunens afgørelse.
Sagen startede, da elektrikeren i december sidste år faldt så uheldigt fra en stige, at han fik fem-seks brud i ansigtet, brud på håndleddet to steder, en skadet menisk og en korsbåndsskade i det ene knæ. Herefter fulgte en sygemelding og blandt andet en knæoperation. Speciallægen, der havde opereret ham, lagde en plan for hans genoptræning og tilbagevenden til arbejdet, og i den forbindelse skulle han have en særlig skinne til knæet, når det var helet tilstrækkeligt.
Ophør af sygedagpenge
Men i april mente jobcentret, at sygemeldingen havde varet længe nok: Sygedagpengene skulle ophøre 1. maj. I samme måned havde lægen ellers skrevet, at elektrikeren endnu ikke måtte starte med at arbejde. Jobcentret havde så megen forståelse for hans situation, at det ikke forventedes, at han kunne fortsætte som elektriker. Men han kunne varetage 'andet passende arbejde' som kundeservice, rådgivning og tilbudsgivning.
Nævnet bemærkede, at det er kommunens pligt at fremme gradvis tilbagevenden til arbejdspladsen og understøtte, at den sygemeldte har kontakt til arbejdspladsen under sygdomsforløbet.
Efter afgørelsen kontaktede lægen selv sagsbehandleren ved jobcenteret og protesterede mod, at man trods den lægelige rådgivning havde raskmeldt elektrikeren. Speciallægen fastholdt, "at det endnu er for tidligt at raskmelde patienten selv til ikke-knæbelastende arbejde, som det er nu". Det fik dog ikke kommunen til at ryste på hånden, og elektrikeres sygedagpenge stoppede altså per 1. maj.
Sagen ankes
Forbundet og elektrikeren fastholdt klagen, som derfor gik videre til Beskæftigelsesankenævnet under Statsforvaltningen Hovedstaden. Her fik elektrikeren og den lægelige sagkundskab endelig medhold. Nævnet lagde vægt på lægens udtalelser og på, at Tom Søjberg inden for en kortere periode forventedes at genoptage elektrikerjobbet fuldt ud. Nævnet afgjorde, at han fortsat havde ret til sygedagpenge fra 1. maj.
Samtidig bemærkede nævnet, at det er kommunens pligt at fremme gradvis tilbagevenden til arbejdspladsen og understøtte, at den sygemeldte har kontakt til arbejdspladsen under sygdomsforløbet. Nævnet skrev videre: "Kommunen kunne således have inddraget arbejdsgiveren for at undersøge, om der konkret var mulighed for at anvise den pågældende andre arbejdsfunktioner med skånehensyn i en kortere periode (...)"
Tom Søjberg har i dag genoptaget arbejdet i fuldt omfang.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278