18 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dårligt arbejdsmiljø i byggebranchen.

Dårligt arbejdsmiljø i byggebranchen.

Der må mere lovgivning til på arbejdsmiljøområdet. Det er ikke rimeligt, at arbejdsgiveren kan nedslide arbejdskraften og lade skatteyderne betale gildet.

Dansk Byggeri har ikke beklaget de mange nedskæringer, der har været i Arbejdstilsynet, der nu nærmest lever en skyggetilværelse.
FOTO: Metroselskabet
1 af 1

 Det dårlige arbejdsmiljø i byggebranchen er en del af årsagen til nedslidning, ulykker og dødsfald. Hele diskussionen om nedslidning og arbejdsmiljøet i byggebranchen kom atter i fokus i forbindelse med Socialdemokratiets forslag om en differentieret pensionsordning for de nedslidte.

Jeg har nu arbejdet i byggebranchen i snart 40 år og, de arbejdsmiljøforbedringer som Dansk Byggeris chefkonsulent på området påstår, at der er opnået gennem årene, er direkte usande.

El-stenvognen er ikke en selvfølgelighed. Den må vi i hvert enkelt tilfælde "kæmpe" for. For en arbejdsgiver i en branche, der oftest rammes af kriser, er det ikke de langsigtede investeringer i arbejdsmiljøet, der står først for.

En El-stenvogn koster 30.000 kroner, mens en stenvogn, hvor man skubber 250 kilo i arme, ben og ryg, koster 3000 kroner. Dansk Byggeri har i årevis trukket nye regler for tunge løft af stilladsdele i langdrag. At få udskiftet de tunge stilladser med lettere stillads har været en lang kamp, og Dansk Byggeri gik ikke forest i denne sag.

Den dag i dag har Dansk Byggeri ikke bidraget til en løsning på håndtering af murstenspaller. Vi må stadig manuelt på byggepladsen skubbe og løfte 250 kilo for hver gang, vi skal skabe en rimelig arbejdshøjde for murerne. Det er mange gange 250 kilo på en dag for mine kollegaer.

Dansk Byggeri vil generelt ikke være med til den del af arbejdsmiljøindsatsen, der kan koste deres medlemmer kroner og øre, og hele branchen svælger sig i de billigste løsninger med hjelm, briller, handsker og ikke mindst de gule veste – så er arbejdsmiljøet på plads!

Dansk Byggeri har ikke beklaget de mange nedskæringer, der har været i Arbejdstilsynet, der nu nærmest lever en skyggetilværelse.

Vores eneste redskab til at banke fornuft ind i arbejdsgiverne er sat skakmat. Fokus er på tidsplaner og regneark. Arbejdsmiljøet underprioriteres – et arbejdsmiljø, hvor mennesket står i fokus er en udgift. Arbejdsgiverne helst vil være foruden.

En løsning må være, at der kommer mere lovgivning på området. Det er ikke rimeligt at en arbejdsgiver kan sende regningen på en nedslidt medarbejder til skatteborgerne. Vi har behov for nogle mere menneskelige ordninger for vores nedslidte borgere. Skiftende regeringer har maltrakteret efterlønsordningen, hævet pensionsalderen, alt imens har vi fået flere nedslidte, samt rigide ordninger, hvor det er mere eller mindre tilfældigt, om man kan tilkendes en førtidspension eller en seniorordning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. feb. 2019 - 08:51   22. feb. 2019 - 09:00

Læserbrev

af Michael Liesk, Hillerød, Murerarbejdsmand