25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forskelsbehandling af krigsofre

Forskelsbehandling af krigsofre

Ofrene fra en anden krig bliver ikke mødt med samme bevågenhed, som de hjemvendte veteraner.

Folketingets militaristiske partier har nu bevilget 15 millioner kroner til behandling af soldater med fysiske og psykiske skader efter deltagelse i de krige, de samme partier har inddraget vort land i. 

I forvejen er disse soldater begunstigede på flere områder: a. høje lønninger, b. en særlig flagdag for soldaterne, c. hyldest fra den militærvenlige del af befolkningen ved hjemkomsten, d. Folkekirken fedter for dem med soldaterhjem og feltpræster.

Dertil kommer, at soldatertjenesten er frivillig. Siden Danmark i december 1917 fik sin første (verdens anden) militærnægterlov, har soldaterarbejde været frivilligt, skønt det kaldes værne-PLIGT.

Men krigsofrene fra en anden krig bliver ikke mødt med samme bevågenhed - dem, som arbejdsmarkedet ikke er til rådighed for: a. De får ingen ekstra bevillinger fra Folketinget. b. Dagpengeperioden er halveret. c. Genoptjeningsperioden er forlænget. d. Den mærkelige kontanthjælps"reform".

Krigshandlingerne mod det arbejdende folk koster mange tragedier.

Disse krigshandlinger mod det arbejdende folk koster mange tragedier - når folk må gå fra hus og hjem, lade sig skille, begå selvmord og andre tragedier.

Nogle - nok især unge - føler sig pressede til vold mod sagsbehandlerne eller andre former for kriminalitet. Men til dem kommer der ingen form for hjælp. "Sådan er det bare", konstaterede Margrethe Vestager kynisk.

Én af Socialdemokratiets betydelige personer var journalist Laust Rasmussen (1862-1941). Han var forsvarsminister i Staunings første ministerium (1924-1926) og igen i det andet i (1929-1932).

I Gyldendals og Politikens Danmarkshistorie (bind 12 side 353) præsenteres han sådan: "Forsvarsminister blev Laust Rasmussen. Pacifist og utrættelig afrustningsagitator med ambition om at blive Danmarks sidste forsvarsminister."

Da Socialdemokratiet op gennem 1930'erne anlagde en stadigt mere militærvenlig linie, var Laust Rasmussen aktiv i partiets pacifistiske opposition. For ham var arbejdet mod militær og virket for de bedst mulige vilkår for det arbejdende folk to sider af samme sag. At LR også var ivrig, organiseret afholdsmand, er en streg mere til billedet af ham.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. maj. 2014 - 09:32   30. maj. 2014 - 09:42

Læserbrev

af Henning Sørensen, Grenaa