Som byggefolkenes repræsentant hos 3F Randers oplever jeg jævnligt, hvordan arbejdsløse kolleger, som er helt arbejdsparate, bliver sendt i praktik, gratis arbejde til den offentlige dagpengeudbetaling. En ordning, som skaffer ekstra penge fra staten til kommunekassen, og som de lokale politikere alle sammen lukker øjnene for, fordi det giver gratis varme hænder i det offentlige budget, hvor de jo er arbejdsgiverne.
Træningen til jobparathed bliver stort set aldrig udmøntet i ordinært arbejde, hvilket betyder, at den ledige samtidig er på vej ud af dagpengene.
De offentligt ansatte nyder også godt af ordningen, som aflaster dem i det daglige arbejde, så de ikke bliver slidt op på helt samme måde som kollegerne på det private arbejdsmarked. De enkelte arbejdsområder kan også lettere holde budgetterne i forhold til vikarudgifterne ved sygdom og lignende.
Jeg vil her lige pointere, at praktikforløb af denne slags ikke må erstatte ordinært arbejde, hvilket jobcenteret stort set aldrig præciserer for de arbejdsløse. Træningen til jobparathed bliver stort set aldrig udmøntet i ordinært arbejde, hvilket betyder, at den ledige samtidig er på vej ud af dagpengene og nu har udsigt til lavere ydelse. Heller ikke ret til mere efteruddannelse eller opkvalificering kan jobcenteret tilbyde de ledige efter endt værnepligt i den gratis arbejdskrafts klæder.
Som bygningshåndværker er risikoen for dette misbrug til stede ved hver eneste vinterfyring, og skønt de offentligt ansattes tillidsrepræsentanter skal godkende de nye praktikanter, hører jeg aldrig om, at de giver de nye gratis kolleger besked på at overholde reglerne om ikke at lave ordinært arbejde - i solidaritetens og egne interessers navn.
Hvis vi i fremtiden som arbejdere - på tværs af fagskel - skal se hinanden i øjnene, er det nødvendigt at få stoppet misbruget af disse ordninger, samt at kræve, at jobpraktik kun må være muligt ved reelt fagskifte, og når det drejer sig om akut arbejdsmangel, som kan medføre fastansættelse.
Samme problemstilling gælder selvfølgelig også på det private arbejdsmarked.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278