DR’s serie om Danmarks historie har bragt borgerlige politikere, historikere og medier op i det røde felt. Man efterlyser borgerlige deltagere i modstandsbevægelsen, men det var ikke nu på villavejene i Gentofte, at folkestrejken begyndte. Det var på de københavnske arbejdspladser og kommunisterne spillede en hovedrolle.
Der er intet om, at danske justitsmyndigheder udleverede tyske antifascister til tortur og halshugning i Hitlertyskland.
Blandt de fremmeste kritikere er Søren Espersen (DF), der anser det sidste afsnit for at være ren socialdemokratisk propaganda. Kritikerne synes at mene, at historien er politisk neutral. Historieskrivning skal gå ud på at fordele sol og vind lige ud fra nutidige politiske partier. Men historien er hverken neutral, klasseløs eller farveblind.
DR’s historie er først og fremmest overfladisk og harmløs. De to sidste afsnit, der behandler 30’erne og besættelsen er mest kendetegnet ved det, der ikke med. Der er intet om, at danske justitsmyndigheder udleverede tyske antifascister til tortur og halshugning i Hitlertyskland.
Værnemagere
Let og elegant springer man over, at danske erhvervsvirksomheder og landbrug tjente tykt på at arbejde for tyskerne. Her skal bare nævnes de mange entreprenørfirmaer, der byggede bunkers og lufthavne til det tyske militær. Riffelsyndikatet (A.P. Møller-ejet) leverede maskingeværer til folkemord i andre lande. Et centralt "kunstgreb" var, at de tyske udgifter i forbindelsen med besættelsen blev finansieret via en konto i Nationalbanken.
Gælden skulle betales efter krigen, det er aldrig sket. Til gengæld måtte arbejderklassen finde sig i fattigdom, dårlige lønninger og barberede sociale ydelser. Arbejdsløse blev tvunget til Tyskland for at arbejde i krigsindustrien under livsfarlige vilkår. Det er blot nogle få eksempler på centrale problemstillinger, som ikke er med i serien.
”Naturligvis” er også kommunisternes indsats i modstandsbevægelsen stort set fortiet. Intet om fængsling, internering og udlevering af flere hundrede kommunister. Mange døde eller blev invaliderede for livet af opholdet i KZ-lejrene. Fængsling af kommunistiske folketingsmedlemmer, et klart grundlovsbrud, er også glemt.
KU'erne marcherede
Mange andre for borgerskabet ubehagelige kendsgerninger er udeladt. I slutningen af 30’erne tog KU (Konservativ Ungdom) ved lære af de skikke, der herskede syd for grænsen. Man gik med uniform, støvler og skrårem. Man marcherede i takt og brugte nazihilsen. Efter bedste tyske mønster overfaldt de unge KU’erne politiske modstandere. KU havde støtte i dele af moderpartiet.
Folketingsmedlem Victor Pürschel holdt tale for de heilende unge KU’ere. Senere forlod han det konservative parti og blev ledende medlem af Dansk Folkeparti, et nazistisk inspireret parti med tilhørende antisemitisme og antikommunisme. Partiet, der eksisterede under besættelsen, ville blandt andet afskaffe valgretten for mennesker på socialhjælp.
Gad vide om inspirationen til navnet for det nuværende Dansk Folkeparti kommer fra granskning af besættelsestidens historie?
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278