20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Journalisterne censurerer sig selv

Journalisterne censurerer sig selv

Ytringsfriheden har sin egen interne fjende, idet mange journalister og skribenter lægger bånd på sig selv på grund af frygten for repressioner.

Det er skæbnens ironi, at krigen mod terror støt undergraver de frihedsidealer som Vesten - med astronomisk dyr våbenmagt - hævder at forsvare.

Selvcensur og frygt for at ytre sig er overraskende høj i lande med tradition for ytringsfrihed.

To dage før massakren på det satiriske magasin Charlie Hebdo i Paris (som resulterede i, at nu også EU udvider overvågning og andre politistatsmetoder) udgav den internationale forfatterorganisation PEN en rapport om effekten af den USA-ledede globale masseovervågning.

Masseovervågning skaber frygt

772 journalister og andre skribenter fra 50 forskellige lande har svaret på, hvordan masseovervågning påvirker deres arbejde.

Og resultatet er bekymrende: selvcensur og frygt for at ytre sig er overraskende høj i lande med tradition for ytringsfrihed.

75 procent i lande, der anses for at være frie og demokratiske, er bekymrede over deres egne regeringers overvågning. Mod blot fem procent flere i ikke demokratiske lande.

Og cirka en tredjedel af skribenter i traditionelt ytringsfrie lande for eksempel i Vesteuropa samt i USA oplyser, at de har fravalgt at skrive eller tale om særlige emner.

60 procent af skribenter i både vesteuropæiske og de såkaldte Five Eyes-lande anser USA's troværdighed for at være "alvorligt skadet på lang sigt", som følge af blandt andet det amerikanske National Security Agency’s (NSA's) systematiske overvågning af internet og alverdens telefonsamtaler.

Rapporten er afslørende

PEN skriver i sin rapport:

"Omfanget af selvcensur indrapporteret af skribenter, der bor i liberale demokratier, er forbavsende og viser, at masseovervågning udført af demokratier hæmmer skribenters ytringsfrihed. Kendskabet til overvågningen i demokratiske samfund får skribenter til at opføre sig identisk med kolleger i lande med lang historie med overvågning fra statens side, hvilket viser at skribenter i demokratier ikke længere stoler på, at myndighederne vil afstå fra at misbruge de indhentede oplysninger."

Fjenden indefra er såkaldte "Five Eyes", et gigantisk, globalt overvågningssamarbejde mellem USA, Canada, Storbritannien, Australien og New Zealand.

Muhammed-krise go home! Her er det store dyr i åbenbaringen, uklogt fodret af blandt andet en række danske mediers insisteren på, at det er helt afgørende for ytringsfriheden, at muslimernes hellige profet kan hånes i form af satiriske tegninger som sindssyg terrorist. Mens samme medier bekvemt lukker øjnene blandt andet for USA's parodiske undersøgelse af terrorangrebet for snart 14 år siden, som ingen endnu har taget ansvar for.

Ytringsfrihed og selvcensur

Spørg bare 9/11-foredragsholder Niels Harrit om mediernes modarbejdelse af ytringsfrihed på en række vigtige områder, samt konsekvenser ved ikke selv at udøve selvcensur her.

I PEN's rapport hedder det endvidere:

"Amerikanske skribenter er alvorligt bekymrede over masseovervågningen og udøver som følge deraf forskellige former for selvcensur. Lagt sammen med de øvrige undersøgelsesresultater ses en en umiskendelig skadeeffekt på ytringsfrihed, tankefrihed og kreativ frihed."

"Skribenter er tilbageholdende med at tale om, skrive om eller researche emner, de tror kan medføre granskning fra myndighedernes side. Hvilket også har en ødelæggende effekt på informationsfrihed: Hvis skribenter undgår at undersøge visse emner på grund af frygt for mulige sanktioner, begrænses det tilgængelige materiale for læsere, især hvad angår verdens mest kontroversielle og udfordrende emner."

”Tro det eller ej, min besvarelse af denne spørgeundersøgelse gjorde mig bekymret. Trist, når man lever i et demokratisk land. Hvordan er det kommet så vidt?”, bemærker en af de 772 skribenter.

PEN har annonceret en grundigere rapport til foråret end den aktuelle ”Global Chilling. The impact of Mass Surveillance on International Writers” på 38 letlæste sider. 

Forkortet af redaktionen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. feb. 2015 - 09:51   05. feb. 2015 - 10:00

Læserbrev

af Jesper Petersen, Haslev