10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Klimakrisen er i fuld gang

Klimakrisen er i fuld gang

Der er brug for aktiv handling her og nu, hvis vi skal undgå verdensomspændende klimaproblemer og ikke mindst tørke i Afrika.

I Swaziland har de allerede set effekterne af den langvarige tørke. En fjerdedel af befolkningen sulter, og folk er begyndt at dø af sult.
FOTO: Peter Kenworthy
1 af 1

Igen i 2015 er der sat nye varmerekorder i verden og i mange lande, og jorden er nu en grad varmere end før industrialiseringen. Dette går ikke mindst ud over det sydlige Afrika, kan man læse i ny amerikansk klima-rapport. 

De ekstreme vejrforhold har ført til en katastrofelignende tørke, der truer millioner mennesker i det sydlige Afrika. 

I Arktis er temperaturen steget med 2,8 grader siden 1900. Maj 2015 var den vådeste måned nogensinde målt i USA, og 2015 den næst-vådeste målt i Danmark. Og den 27. oktober 2015 blev der målt 48,4 grader i Vredendal i Sydafrika, en ny rekord for oktober på verdensplan, skriver American Meterological Society i deres "State of the Climate 2015"-rapport. 

Rapporten beskriver en mængde ekstreme vejrhændelser, der er drevet af rekordhøje mængder CO2 i atmosfæren. Den udkom tirsdag, seks dage før Earth Overshoot Day, hvor klodens befolkning har opbrugt årets CO2-resurser i forhold til naturresurser, hvis kloden skal kunne følge med. I 1995 var denne dag den 21. november og i 1987 den 19. december. 

Tørke i det sydlige Afrika

Det sydlige Afrika er et af de områder, hvor der for alvor har været ekstreme vejrforhold. Ifølge rapporten har 2015 været det varmeste år nogensinde målt i Sydafrika, mens der er faldet langt mindre regn i landet end normalt. Andre lande i området har oplevet lignende forhold.

Og de ekstreme vejrforhold har ført til en katastrofelignende tørke, der truer millioner mennesker i lande i det sydlige Afrika. FN’s fødevareorganisation FAO kalder det den værste tørke i området i 35 år, og fortæller, at over 600.000 husdyr er døde i området som følge af tørken. 

Op imod at 23 millioner landmænd har brug for hjælp nu, for at sikre at høsten ikke slår fejl, og over 40 millioner mennesker over hele regionen vil mangle mad tidligt næste år, hvis der ikke handles nu, siger FAO.

Mere handling, mindre snak

I det lille enevældige kongedømme Swaziland, som er nabo til Sydafrika, har de allerede set effekterne af den langvarige tørke. En fjerdedel af befolkningen sulter, og folk er begyndt at dø af sult. 

Ifølge en rapport udgivet af Swaziland Economic Justice Network (SEJUN) i oktober 2015, er der derfor ikke brug for mere snak men langt mere handling, for at afværge en ellers uoprettelig klimakatastrofe.

"Der er brug for en global økonomisk revolution, samt en mere interventionistisk politik, der skal sikre at dem der udleder mest CO2 også er dem der gør mest for at stoppe klimaforandringerne. Samtidigt skal der handles lokalt, for at afbøde effekterne af den globale opvarmning i Swaziland, blandt andet ved at regeringen sikrer vand og madforsyning, samt hø til husdyrene i de værst ramte områder," konkluderer SEJUN i rapporten.

Og hvis vi ikke handler hurtigt, vil temperaturerne ifølge FN stige mellem tre en halv og fire grader ved århundredeskiftet. Effekterne af denne stigning vil føre ekstreme klimaforandringer med sig over hele verden, hvilket blandt andet vil føre til et væsentligt fald i verdens høstudbytte, og dette vil ikke mindst blive ekstremt på det afrikanske kontinent.

 

 

 

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. aug. 2016 - 08:30   18. aug. 2016 - 08:40

Læserbrev

af Peter Kenworthy, journalist