18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lige vilkår til yderområderne

Lige vilkår til yderområderne

Udviklingen skal vendes, så yderområderne får samme vilkår som storbyerne. Derfor må områderne have forbedrede rammevilkår.

I mange år har Danmark været hærget af en bølge af centraliseringer – ofte uden fornuftigt grundlag og med elendige resultater. Og samtidig har man politisk ved bevillinger og lovgivning fremmet en kraftig vækst i østjyske bybånd og hovedstadsområdet.

Der skal gennemføres en mere retfærdig kommunal udligning fra rige til fattige kommuner.

I mange yderområder mangler der derfor jobs, boligpriser falder, og mange mennesker i den erhvervsaktive alder flytter væk. Det fremtvinger så lokalt en centralisering og lukning af skoler og andre offentlige institutioner, mens mange huse står tomme.

Den udvikling kan og skal vendes. Det kræver, at yderområderne får lige vilkår med storbyerne og dermed forbedrede rammevilkår.

Folketinget har vedtaget, at der skal udarbejdes en handleplan for yderområderne. Her er mine forslag:

Der bør vedtages et principielt centraliseringsstop, som der kun kan dispenseres fra med særlige, solide begrundelser.

Udflytning af statens institutioner

Der skal ske en udflytning af statsinstitutioner, styrelser, pensionskasser og så videre, samtidig med at uddannelsesinstitutioner og midler til kultur og erhvervsfremme spredes ud i landet.

Der skal oprettes et særligt realkreditinstitut, som i yderområderne kan give statsgaranterede lån på samme vilkår som i storbyerne til bolig og erhverv, især til iværksættere.

Flere uddannelsesinstitutioner stimuleres til inden for bestemte uddannelsesretninger at placere "satellitter" og til at udbrede virtuelle fjernuddannelser i yderområderne.

Flere job skabes i yderområderne ved, at de gives lige rammevilkår med storbyerne, og ved at der flyttes økonomisk støtte fra storbyprojekter til yderområderne, blandt andet til turisme, forædling af fødevarer, industriel symbiose, vedvarende energi, udvikling af bioøkonomi med videre.

Vi må have sikre tilskud til lokalbanerne og de vigtige buslinjer ligesom til DSB, og der skal gennemføres en planlægning for bedre sammenhæng i hele den kollektive trafik. Den afsatte pulje til forbedringer af den kollektive trafik i yderområderne kan finansiere en del.

Bredbånd og telefoni

Bredbånds- og mobiltelefon-dækning i alle yderområder kan det frie marked åbenbart ikke sørge for. I forbindelse med det nye teleforlig skal der derfor stilles krav til selskaberne om en ordentlig dækning af hele landet. Ellers skal de betale en pulje til fuld udrulning af bredbånd og mobiltelefoni.

Der skal gennemføres en mere retfærdig kommunal udligning fra rige til fattige kommuner. Det har der længe været baggrund for. Og nu bliver mange yder- og landkommuner yderligere ramt af den ændrede refusion i forbindelse med beskæftigelsesreformen. Ligeledes burde staten stort set overtage finansieringen af førtidspensionerne, ligesom den gør af folkepensionerne.

Alle borgere sikres lige adgang til en fast praksislæge og til hurtig kvalitetsbehandling i sundhedsvæsenet - også alle, der bor i yderområderne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. maj. 2015 - 09:51   19. maj. 2015 - 10:00

Læserbrev

af Flemming Stenild, SF folketingskandidat, Lolland kredsen