10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Når staten spøger

Når staten spøger

Staten spiller en vigtig rolle for udviklingen af samfundet. Og det er ikke ligegyldigt, hvordan staten beskrives i et partiprogram.

Den 14. marts bragte Arbejderen en artikel med overskriften "Staten spøger i Enhedslistens programdiskussion". I artiklen fremførtes Per Clausens opfattelse af, hvor diskussionen og udviklingen omkring et nyt principprogram befinder sig efter afholdelse af medlemskonferecen den 9. marts.

Staten er ikke hævet over klasserne og klassekampen. Så længe den herskende klasse ejer produktionsmidlerne, er staten et redskab for denne klasses herredømme. 

Artiklen beskæftiger sig ikke med det temmelig kaotiske forløb, som tilblivelsen af HB's forslag har gennemgået, men omhandler alene Per Clausens opfattelse af, hvad medlemskonferencen (den 9. marts) besluttede, og hvad han opfatter som væsentligt.

Et alternativt forslag

Medlemskonferencen besluttede ikke – som Per Clausen giver udtryk for – at der kun eksisterer to forslag: HBs 10 sider og Jakob Nerup med fleres forslag på en enkelt side.

Medlemskonferencen besluttede nemlig at ændringsforslaget "På sporet af socialisme" skulle behandles på det kommende årsmøde. Når jeg opfatter dette som væsentligt, er der flere årsager.

For det første har jeg selv været med til at skrive forslaget sammen med Christian Gorm Hansen og Reinout Bosch.

For det andet fordi vores forslag er skrevet på marxistisk grundlag med hovedvægt på at beskrive det samfund, vi lever i. Vores analyse af den økonomiske, politiske og historiske virkelighed er en integreret del af vores programforslag.

Stat og samfund

Naturligvis spiller staten en vigtig og på mange måder afgørende rolle for udviklingen af samfundet.

I vores programforslag skriver vi blandt andet om den danske stat: "Med enevældens ophør og indføjelsen af den ukrænkelige private ejendomsret i Grundloven blev kapitalisterne den herskende klasse i det danske samfund. Det er den private ejendomsret, der er grundlaget for den kapitalistiske måde at producere på.

Staten er ikke hævet over klasserne og klassekampen. Så længe den herskende klasse ejer produktionsmidlerne, er staten et redskab for denne klasses herredømme. Staten selv finansieres gennem den kapitalistiske produktion. Dette er grunden til, at staten altid som udgangspunkt varetager den herskende klasses interesser".

Hvad er kapitalisme?

Opgaven med at skrive et principprogram, er naturligvis de principper, det skal stadfæste. For os har opgaven været at bringe analyser og forklaringer på de ord og begreber, vi anvender i vores forslag, ned på papir.

Nogen vil kalde vores programforslag for et skolingspapir. Og det ligger heller ikke langt fra vores grundlæggende opfattelse af den funktion et principprogram har: En skole til at komme videre.

En tidlig udgave af vores programforslag "På sporet af socialisme" kan læses på Modkraft, medens det endelige forslag kan rekvireres ved at kontakte mig per mail: ph@inform.dk. Så vil jeg fremsende forslaget i pdf-format.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. apr. 2014 - 09:05   04. apr. 2014 - 09:13

Læserbrev

af Per Hørning, København