Hvor er det dog befriende, når ansatte i det danske sundhedsvæsen står frem og siger, at nu er det nok.
Det første eksempel af slagsen så vi, da overlægen fra fødeafdelingen på Rigshospitalet sagde sin stilling op på grund af arbejdspres og udtalte, at det rent lægefagligt ikke længere kunne forsvares. Og senere er flere fulgt efter fra forskellige hospitaler og faggrupper i hele landet.
Som medlem af regionsrådet i Nordjylland i nu snart tre år er det i grunden befriende at opleve, at sundhedspersonalet siger fra.
Jeg forstår bare så godt, hvad de her mennesker prøver at sige: Nu er grænsen nået for, hvad der kan forsvares rent sundhedsmæssigt, og så må der siges fra. For det er vel lige det, der her er tale om.... alle ansatte i sundhedsvænet har i alt for lang tid ydet alt for meget - helt og holdent til gavn for patienterne - men der er altså osse en grænse.
Pligtopfyldende personale
Som medlem af regionsrådet i Nordjylland i nu snart tre år er det i grunden befriende at opleve, at sundhedspersonalet siger fra. Egentlig har jeg lidt svært ved at forstå, at det ikke er sket for længe siden, men det skyldes vel udelukkende, at vi i Danmark og vores landsdel har et sundhedspersonale, der i den grad yder, hvad der ydes kan og er mere end normalt pligtopfyldende for at gøre det bedst muligt for patienterne.
Vi i Enhedslisten har på intet tidspunkt kunnet støtte, at der ved hvert eneste års såkaldte økonomiforhandling mellem Danske Regioner og Regeringen har skullet være en indbygget passus om, at der altid skal være en produktivitetsstigning på to procent per år.
Eller oversat til almindeligt forståeligt sprog: de ansatte skal løbe ekstra stærkt år efter år....
Som både politiker og patient i sundhedsvæsnet i det nordjyske, kan jeg i hvert fald konstatere, at der løbes rigtig stærkt, og mit indtryk er, at grænsen er så tæt på at være nået. Og på trods heraf oplever vi som patienter alligevel at møde et særdeles venligt og kompetent personale.
Vi har al mulig grund til at rose personalet - lige fra rengøringspersonale til overlæger - for at yde en ekstraordinær indsats, men vi har osse pligt til at rose, når der siges fra!
Op til budgetforhandlingerne 2017 fremsatte vi i Enhedslisten et ændringsforslag om at afsætte en "buffer" på 150 millioner kroner til at afbøde de værste følger af toprocents-kravet (i form af øget arbejdspres, dårligere patientsikkerhed, forringelse af arbejdsmiljøet og eventuelle afskedigelser), men dette forslag kunne kun vi to medlemmer af Enhedslisten i Regionsrådet støtte.
Dette uagtet, at vi i Nordjylland har en meget god økonomi og således har omkring 40 procent mere i kassen end det, der anbefales.
Kontakt til faglige organisationer
Vi fremsatte ligeledes i vores forslag, at der skulle være en løbende kontakt til de faglige organisationer og tillidsrepræsentanterne for at sikre en fortsat ansvarlig drift af sundhedsvæsnet i det nordjyske, men heller ikke dette kunne samle et flertal.
Det er vi selvfølgelig kede af, men vi tror og håber stadig, at det vedvarende og konstante samarbejde med de ansatte og deres organisationer vil være det, der gør, at vi fortsat kan have et ordentligt sundhedstilbud i Nordjylland til gavn for patienter og personale.
Oveni det hele trøster det os osse, at samtlige fem regionsrådsformænd nu tager afstand fra toprocents-kravet. Det lover godt for fremtiden - og vi kunne næsten fristes til at sige: bedre sent end aldrig.
Men hvad der måske trøster endnu mere er, at Enhedslistens folketingsgruppe ved det nordjyske medlem Peder Hvelplund har rejst en forespørgelsdebat i Folketinget under temaet: "Regeringen bedes redegøre for konsekvenserne af produktivitetskravet, der årligt pålægger de offentlige sygehuse at levere to procent flere ydelser, herunder konsekvenser for kvalitet, patientsikkerhed og arbejdsmiljø".
Det er den måde, vi i Enhedslisten forsøger at forbinde det lokale/regionale arbejde med det, der foregår i det danske Folketing.
Vi håber på et godt og bedre 2017 - til gavn for det nordjyske og danske sundhedsvæsen.
Godt Nytår til jer alle!
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278