10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sandheden om Irak-krigen skal frem i lyset

Sandheden om Irak-krigen skal frem i lyset

I Storbritannien er der nu fokus på omstændighederne bag Irak-krigen. Det øger presset på den danske regering for at få Afghanistan-kommissionen genåbnet.

Anders Fogh Rasmussen spillede en aktiv rolle i forhold til krigen mod Irak. Vi ved nu med sikkerhed, at krigen blev sat igang på et opdigtet grundlag.
FOTO: commons.wikimedia.org
1 af 1

Storbritannien offentliggjorde for kort tid siden en rapport på mange tusinde sider om Irak-krigen. Den fælder en knusende dom over krigen. Rapporten slår fast, at det ikke var nødvendigt at gå i krig mod Irak i 2003. Der blev aldrig fundet masseødelæggelsesvåben i landet. Tony Blair blev på forhånd advaret om, at en invasion ville styrke terrorgrupperne i regionen.

Lad os nu få den danske del af fakta om Irak og Afghanistan. Det drejer sig om overgreb på uskyldige, der er blevet udleveret til tortur i Irak og Afghanistan.

Rapporten slår også fast, at Blair i et brev til Bush foreslog at forbinde Saddam-regimet med al-Qaeda, for at styrke opslutningen om krigen.

Fredsbevægelserne og FN's våbeninspektører advarede om, at grundlaget for krigen ikke var til stede, allerede i 2003.

Krigen blev alligevel tvunget igennem imod FNs sikkerhedsråds beslutninger. Ifølge Blair (og Anders Fogh Rasmussen) var målet at hindre kaos. Islamisk Stat var det kaos, som vi fik i kølvandet af invasionen.

Der er mange vurderinger af, hvor mange der døde – men op mod en million irakere kan være dræbt som følge af invasionen, som vi nu med sikkerhed ved blev igangsat på et opdigtet grundlag.

Rapporten tager ikke stilling til, om der bør rejses en sag mod de ansvarlige. Det er i sig selv respektløs overfor de mange døde på begge sider.

I Danmark har vi ikke kunnet få en kommissionsrapport. Et flertal i Folketinget (inklusiv Liberal Alliance og Alternativet) har accepteret regeringens lukning af Irak-Afghanistan-kommissionen og har stillet sig tilfredse med en historieredegørelse. Flertallet havde ikke engang mod til at beslutte de dokumenter offentliggjort, som var fundet frem inden kommissionen blev nedlagt.

Den britiske undersøgelse øger presset på den danske regering for at få den danske kommission genåbnet.

Lad os nu få den danske del af fakta om Irak og Afghanistan. Det drejer sig om ganske alvorlige begivenheder. Om overgreb på civile og om uskyldige, der er blevet udleveret til tortur og drab i Irak og Afghanistan.

Det skylder vi både ofrene og de udsendte soldater at få undersøgt til bunds.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. aug. 2016 - 08:15   18. aug. 2016 - 08:20

Læserbrev

af Christian Juhl MF, Enhedslisten