I fem år har vi debatteret dagpenge, efter at de borgerlige partier - inklusive Dansk Folkeparti og Radikale Venstre - forringede dem i 2010.
Det sidste, den socialdemokratiske regering gjorde, var at nedsætte en dagpengekommission med Nina Schmidt som forkvinde.
Jeg frygter, at det er tegn på, at de forbereder sig på forlig med de borgerlige.
Siden har Socialdemokraterne ikke villet udtale sig om, hvad de ønsker af et nyt system. Ikke engang under valgkampen. Det var en af grundene til, at de tabte regeringsmagten.
Inden længe vil kommissionen fremlægge deres forslag til et nyt system. Kun få er optimister, for forslagene må ikke koste mere end systemet koster efter nedskæringerne.
Dengang i 2010 blev der sparet omkring 2,5 milliarder kroner på dagpengene, og man forventede at 2-4.000 arbejdsløse hvert år ville miste retten til dagpenge. Det gik meget værre. Det endte som en skandale. Omkring 55.000 arbejdsløse har mistet retten til dagpenge.
Tre forslag fra kommissionen
I sidste uge lækkede kommissionen dele af deres arbejde. Lækket bestod af tre forslag til at forbedre optjeningen af dagpenge. Men alle tre forslag blev finansieret ved at skære mellem fem og 20 procent i ydelsen. Det er særdeles problematisk, al den stund at dagpengedækningen for for eksempel faglærte arbejdere ligger på cirka halvdelen af den tidligere indtjening.
Det bliver interessant om Venstre og Dansk Folkeparti vil stå ved sine løfter om ikke at skære i dagpengene.
De kommende uger vil vise, hvad kommissionen vil. Ligesom Socialdemokraterne, har fagbevægelsen været meget tavs om, hvilket dagpengesystem, man ønsker.
Hvis jeg havde været socialdemokrat eller leder i fagbevægelsen, ville jeg for længst have sat en kampagne i gang for at lægge optimalt pres på den svage borgerlige regering, så der kan komme reelle forbedringer ud af forhandlingerne.
Dagpengeretten er en forsikring
Principielt bør det være sådan, at ledige, der gør alt hvad der forventes af ham eller hende, beholder retten til dagpenge til han eller hun igen har fundet et arbejde. Det er derfor vi har tegnet en forsikring.
Hvis ikke der kan blive flertal for det, bør vi som minimum sikre, at genoptjeningsperioden kommer ned på et halvt år og dagpengeperioden kommer op på de 4 år, som gjaldt før forringelserne.
Desuden skal systemet gøres mere fleksibelt, så kortere perioders beskæftigelse og deltidsansættelser tilgodeses bedre end i dag.
Det kan ikke lade sig gøre uden at bringe besparelserne fra 2010 tilbage til dagpengesystemet.
Tavsheden fra Socialdemokraterne og fagforeningerne er foruroligende. Jeg frygter, at det er tegn på, at de forbereder sig på forlig med de borgerlige. Det kan kun blive et forlig, der ikke omfatter en robust ordning, og som ikke fremtidssikrer dagpengesystemet.
Jeg ser hellere klare krav og vilje til at slås .
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278