24 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tillidsreformen lockoutes

Tillidsreformen lockoutes

Det handler om hele den offentlige sektors fremtid. Skal den fortsat styres af øget magt til lederne, kontrol og mistillid? Eller skal der satses på inddragelse af medarbejderne og demokratisk medbestemmelse til dem?

De fleste har sikkert glemt det, men regeringen havde faktisk lagt op til en reform af den offentlige sektor, der skulle imødekomme velfærdens kernetropper i form af en tillidsreform.

Et opgør blev bebudet med det stramme måleregime, som skiftende regeringer de seneste tre årtier med inspiration fra New Public Management har brugt til at styre kommunerne. Desværre er dette opgør udelukket.

I stedet har det været den såkaldte Moderniseringsstyrelses fokus på kontrol og effektivitet, der har vundet.  Det er det, vi ser udfoldet, når lærerne lockoutes for at gennemtvinge mere ledelse og mere kontrol med lærernes arbejdstid.

Ledelsen skal ned i detaljen have mulighed for at styre lærernes arbejde. Derfor handler KL's og Finansministeriets koordinerede angreb på lærerne ikke "bare" om folkeskolen og de offentligt ansattes fagforeningers ret til frit at forhandle og aftale løn- og arbejdsforhold uden at blive mødt med trusler om statslige diktater.

Lærerne er for en helt anden moderniseringsstrategi end den, Moderniseringsstyrelsen står for.

Det handler om hele den offentlige sektors fremtid. Skal den fortsat styres af øget magt til lederne, kontrol og mistillid? Eller skal der satses på inddragelse af medarbejderne og demokratisk medbestemmelse til dem?   

Når lærerne insisterer på, at ledelse skal udøves i et ligeværdigt samarbejde mellem lærerne og ledelsen, så er det udtryk for en helt anden moderniseringsstrategi end den, Moderniseringsstyrelsen står for. Det er en strategi, hvor medarbejderne og deres kompetencer sættes i spil som et led i at hæve kvaliteten i den offentlige service.

Netop derfor er støtten til lærernes kamp så vigtig. Der er ikke bare tale om en fælles kamp for faglige rettigheder, men om en kamp om den offentlige sektors fremtid. Af samme grund er lærerne oppe mod stærke modstandere.

De kan ikke vinde denne kamp uden aktiv støtte fra forældre, og elever, men vigtigst er det, at der også kommer aktiv støtte fra andre faggrupper og fagforeninger. Set i det lys er gymnasielærernes initiativ med faglige møder vigtigt.

Det ville være en kolossal styrkelse af lærernes kamp, hvis andre grupper fulgte op på dette.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. apr. 2013 - 08:45   25. apr. 2013 - 08:45

Læserbrev

af Per Clausen MF, gruppeformand for Enhedslisten