16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Working-poor i Danmark

Working-poor i Danmark

I lande som USA og Tyskland eksisterer begrebet working-poor. Her er mange nødsaget til at have to eller flere jobs for overhovedet at kunne overleve.

Ifølge Nyhedsbureauet Newspaq, oplever jobcentre, at flere unge kommer i gang med job eller uddannelse på grund af kontanthjælpsreformen. En kontanthjælpsreform, som har halveret mange af de unges ydelse. Flere unge dropper dog kontanthjælpen, når de finder ud af, at de kan blive sendt ud i et nyttejob. Og hvor ender de så?  

Alle danskere, unge som gamle, ønsker et godt job og en anstændig indtægt. En indtægt der er til at leve for, og i et samfund som har brug for alle sine borgere.

Fattigdomsydelser blev fjernet lige efter regeringsskiftet. Men denne regering har indført noget nyt, nemlig statsfinansieret løn- og social dumping.

Men vi er desværre ved at skabe et helt nyt samfund, hvor fattigdom og udnyttelse bliver hverdagskost. I lande som USA og Tyskland eksisterer begrebet working-poor. Her er mange nødsaget til at have to eller flere jobs for overhovedet at kunne overleve.

I Danmark er det svært for mange overhovedet at finde et job. Mange jobs er deltidsjobs, men med de nuværende danske regler er det således, at lønindtægter bliver modregnet i kontanthjælpen. Det kan derfor ikke svare sig at tage sådan et job.  

Fattigdomsydelser blev fjernet lige efter regeringsskiftet. Men denne regering har indført noget nyt, nemlig statsfinansieret løn- og social dumping.

Vi har i Landsforeningen Lediges Vilkår valgt at bruge det udenlandske begreb; working-poor. Det er, når man ved lov påbyder, at folk skal arbejde for deres ydelse. En timeløn lander da på 40-60 kroner. Grotesk nok kæmper fagbevægelsen i disse tider en brav kamp for at få afskaffet løn- og social dumping for øst-arbejdere.

Konsekvenserne af langvarig afhængighed af en overførselsindkomst er for eksempel: Ingen rutinemæssig tandlægebesøg, ingen ferie, intet nyt tøj, ringere kost med mere. Ens gæld vokser, fordi man ikke har penge til at betale regningerne med. Hverdagen er lige pludselig nærmest uoverkommelig.

Det er faktisk ikke dumt at lytte til, hvad læger, psykologer og Maslow’s behovspyramide fortæller os om menneskers adfærd, og hvor meget mennesker kan holde til. Den evige jagt på ledige og kontanthjælpsmodtagere stresser dem med fysiske og psykiske sygdomme til følge.

Samtidig sidder sagsbehandlere og socialrådgivere uforstående tilbage og drømmer kun om at kunne hjælpe mennesker på anstændig vis. Nu ser de stiltiende på, at omkring 34.000 mennesker er faldet ud af dagpengesystemet, og at flere af dem ikke kan ikke få økonomisk hjælp.

De unge mennesker har svært ved at finde et helt almindeligt job som for eksempel rengøringsassistent, pædagogmedhjælper eller gartner. Men fortvivl ikke i kære unge mennesker; I kan i stedet få et godt solidt nyttejob til 40 kroner i timen. Her kan I gøre gavn uden at tage jobbet fra andre, og I er hermed med til at begrænse arbejdsløsheden. Hvilket vel er positivt?

Landsforeningen Lediges Vilkår forudser, at fattigdom i Danmark er kommet for at blive, hvis regeringens reformer fortsætter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. aug. 2014 - 09:51   06. aug. 2014 - 09:56

Læserbrev

af Helle Nielsen, Randers, formand for Landsforeningen for Lediges Vilkår