15 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trepartsforhandlingerne – vores huskeliste for LO Danmark

Trepartsforhandlingerne – vores huskeliste for LO Danmark

Fredag, 25. maj, 2012, 11:20:13

Fagbevægelsen har de seneste år præsenteret detaljerede og realistiske planer for en grøn omstilling, der skaber job og skaffer penge i kassen til ny velfærd. Grib dog chancen, sæt en offensiv dagsorden!

Fagbevægelsen har de seneste år præsenteret detaljerede og realistiske planer for en grøn omstilling, som på en gang skaber jobs, gør indhug i klimaproblemerne og skaffer penge i kassen til ny velfærd. Grib dog chancen, og sæt en offensiv dagsorden, lyder den klare appel fra LO Region Midtjylland. Arkivfoto: PN

fra LO’s lokale organisationer i Region Midtjylland

I forbindelse med de trepartsforhandlinger, som nu efter mange tilløb er startet op, ønsker vi fra LO’s lokale organisationer i Region Midtjylland at slå nogle temaer fast som »uønskede« – henholdsvis »ønskede«.

Hvad vi ikke vil se

* En trepartsaftale, der har et hovedsigte om at øge arbejdsudbuddet.

Med 160.000 arbejdsløse vil enhver forøgelse af arbejdsudbuddet kun betyde længere køer hos a-kasserne og i jobcentrene. Derfor! drop al snak om at fjerne fridage og inddrage overenskomstaftalte spisepauser.

Det er både uden fornuft i virkeligheden og også fuldstændig i strid med de løfter, som blev afgivet i forbindelse med afskaffelsen af efterlønnen.

* En fleksjob- og førtidspensionsreform, som i praksis betyder nedskæringer og øget usikkerhed for syge kolleger.

* En aftale som blot accepterer 2020 plan til efterretning med dens planmæssige afmontering af den offentlige sektor.

Den seneste fremskrivning af arbejdskraftudbuddet viser, at der er 8000 flere til rådighed for arbejdsmarkedet frem mod 2020.

Derfor må regeringen revidere sin 2020 plan og opgive det begrænsede mål for væksten i den offentlige sektor (0,8 procent om året).

* En lempelse af topskatten, uden at der bliver rettet op på fradrag for fagligt kontingent.

Den gamle regerings loft over fradrag for kontingent til fagforeninger var om noget en organisationsfjendtlig handling med det åbenbare mål at svække fagbevægelsen. Det kan kun gå for langsomt med at rette op på den skade.

* Trepartsforhandlinger bag tredobbelt lukkede døre.

Det er uholdbart, hvis LO og forbundsledelserne indgår vidtrækkende aftaler, uden at fagforeningerne og faglige tillidsfolk høres.

Hvad vi gerne ser:

* En offensiv dagsorden for grøn vækst og beskæftigelse, som klinger i samme toneart som den franske præsident Hollande’s.

Fagbevægelsen har de seneste år præsenteret detaljerede og realistiske planer for en grøn omstilling, som på en gang skaber jobs, gør indhug i klimaproblemerne og skaffer penge i kassen til ny velfærd.

Grib dog chancen, og sæt en offensiv dagsorden.

* En arbejdsmarkedsreform som stopper jagten på de arbejdsløse, og i stedet satser på en national handleplan, som sætter gang i en langsigtet og gennemtænkt uddannelsesindsats, der både opkvalificerer de arbejdsløse og dem i arbejde.

Dagpengesystemet skal have et kraftigt serviceeftersyn. Det må være slut med at lade de arbejdsløse betale krisen.

VK’s barbering af dagpengeperioden skal rulles tilbage, så den igen bliver fire år. Kravene til genoptjening af dagpengeretten skal lempes.

Og så skal dækningen for tabt arbejdsfortjeneste ved arbejdsløshed ajourføres, så de sidste 10-15 års udhuling af understøttelsen bliver indhentet. Endelig skal fagbevægelsen igen have indflydelse på arbejdsmarkedspolitikken.

* Fokus på et markant forbedret arbejdsmiljø både med et styrket arbejdstilsyn og skrappere krav til arbejdsgiverne.

Et forbedret arbejdsmiljø er den virkelige nøgle både til at forhindre udstødningen fra arbejdsmarkedet og for at inkludere flere af de 800.000, som i dag er uden for.

Det gøres ikke med pisken og nedsatte ydelser for dem, som allerede er ramt.

Herudover ønsker vi reelle tiltag mod social dumping med bedre kontrolforanstaltninger og straffe, der afskrækker plattenslagerne fra deres undergravende virksomhed.

* En inddragende regeringsførelse.

Trepartsforhandlingerne skal ikke være en lukket fest for en lille elite. Før valget signalerede både S og SF, at en ny regering også ville betyde en ny regeringsførelse.

En ny start, hvor de, der lever under konsekvenserne af politikken, inddrages, og deres synspunkter og idéer kommer med på bordet.

Trepartsforhandlingerne er en oplagt mulighed for at leve op til den smukke intention.

Vedtaget af LO-sektionsformændene på regionsmøde den 22. maj.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. maj. 2012 - 11:20   30. aug. 2012 - 22:08

Udtalelser