Faktum er, at vvs-branchens arbejdsgivere står med en overenskomst, som deres medarbejdere mildt sagt ikke er tilfredse med.
fra Rør og Blikkenslagernes Fagforening af 1873
Overenskomst 2012 på det private arbejdsmarked vil gå over historien som, set gennem lønmodtagerbriller, den ringeste i nyere tid.
Arbejdsgiverne derimod kan glæde sig over at have fået en ekstrem billig overenskomst. Selv kalder de den ikke billig, men ansvarlig. Spørgsmålet er dog, hvor ansvarlig den i virkeligheden er.
Stort nej-flertal
Faktum er, at vvs-branchens arbejdsgivere står med en overenskomst, som deres medarbejdere mildt sagt ikke er tilfredse med. 96 procent af de medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet, som tog del i urafstemningen, stemte således nej til overenskomsten.
Det gjorde de især, fordi den er så ringe, som den er, men de gjorde det også, fordi den kom til verden på den måde, den gjorde. Nemlig efter et forhandlingsforløb, hvor arbejdsgiversidens provokerende og ultimative krav om forringelser af akkordsystemet førte til et forudsigeligt sammenbrud, hvorefter det blev overladt til forligsmanden at nørkle et resultat sammen.
Når hertil lægges, at blikkenslagerne og rørlæggerne hvert år de seneste tre år har kunnet se deres realløn blive udhulet, kan det konstateres, at vvs-branchen nok nærmere står med en giftig cocktail end en ansvarlig løsning.
Generalforsamlingen tager til efterretning, at overenskomsten, i kraft af ja-flertal i de øvrige LO-forbund, nu er gældende ret, men vi skal ikke undlade at opfordre medlemmerne til at skrue op for forventningerne til udbyttet af lønforhandlingerne på den enkelte arbejdsplads.
Hvis den rutsjetur, som vores realløn er i gang med at foretage, skal bringes til standsning, er det nu og her, at der skal sættes ind. Og der er med den overenskomst, vvs-branche arbejdsgivernes har fiflet sig igennem til, mindre grund end før til at tro dem, når de – med garanti – påstår, at de stadig ikke har råd til hverken det ene eller det andet.
Revanche
Hvad de nært forestående trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter angår, frembyder også de en mulighed for at få taget revanche for det sløje overenskomstresultat.
Vores forventninger til forhandlingerne er, at de fører til et opgør med det tåbelige aktiveringscirkus, at lediges ret til efteruddannelse udvides, at reglerne om genoptjening af dagpengeret lempes og at ingen, som overholder de pligter, man som ledig skal overholde, kan fratages retten til dagpenge.
Generalforsamlingen skal desuden huske statsminister Helle Thorning-Schmidt på, at hun har lovet lønmodtagerne at genindføre fuld skattemæssig fradragsret på fagforeningskontingentet
Vedtaget på generalforsamlingen, 24. april.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278