Der er faktisk afgørende forskel på, hvad partierne kan tilbyde vælgerne på klima- og energiområdet. Det mener vi, vælgerne skal have en mulighed for at gennemskue.
af Henrik Beha Pedersen, kampagnechef, Greenpeace
Så blev der trykket på den berømte valgknap, og kampen for flest krydser er officielt skudt i gang.
Det er kampen om taletid hos alle Jer vælgere også, og den tid vil sandsynligvis fortsat blive brugt på at snakke økonomi, økonomi og økonomi.
Men i kampens hede er det afgørende, at valgkampen også kommer til at handle om, at genoprettelse af reel, økonomisk stabilitet er uløseligt forbundet med en hurtig omstilling af vores energisystem til 100 procent vedvarende energi.
Alt andet ville være både uklogt og ganske enkelt komplet uærligt over for vælgerne. Diskussionen om vores fremtidige energiforsyning er nemlig helt afgørende i en tid, hvor økonomien er presset.
Der er nemlig opbygget en betragtelig regning for klimaforandringerne, som vokser dag for dag, og som vælgerne på et eller andet tidspunkt under alle omstændigheder skal betale.
Den regning – og ikke mindst hvordan vi formindsker den – har vælgerne krav på at vide, hvordan de enkelte partier har tænkt sig at forholde sig til, hvis de kommer i regering. Ikke i år 2050, men nu og her og inden for de næste 10 år, hvor benarbejdet skal gøres.
Der er forskel
Der er faktisk afgørende forskel på, hvad partierne kan tilbyde vælgerne på klima- og energiområdet. Det mener vi, vælgerne skal have en mulighed for at gennemskue.
Derfor vil Greenpeace om kort tid offentliggøre den første klima-valgtest af sin slags, der skal hjælpe danskerne med at finde hoved og hale i, hvilket parti de er mest enige med på klima og energi.
Vi forventer imidlertid også, at politikerne får deres hukommelse genoprettet og tager klima og energi med i valgkampen, så de ikke efterlader deres vælgere med tomme hænder på et så afgørende område som klima.
Det er ekstremt dyrt at lade være med at forholde sig til klimaforandringerne. Alligevel har vi netop set, at regeringen i sin plan »Holdbar Vækst« med investeringer på 11 milliarder kroner kun samlet afsætter 150 millioner ekstra til forskning og miljøteknologi.
Det er under to procent af den samlede vækstpakke og langt fra godt nok.
Analyser viser, at det er samfundsøkonomisk fordelagtigt at omstille vores energisystem til 100 procent vedvarende energi – og at gøre det så hurtigt, at vi samtidig lever op til de klimamål i 2020, som vi skal opfylde. Og de viser, at der vil blive skabt flere, grønne job og desuden store muligheder for øget eksport af grøn teknologi.
Danmarks afhængighed af stadig mere dyr olie og ekstremt forurenende kul er altså en rigtig skidt forretning på lang sigt.
Derfor tillader os at kræve af Christiansborg-bejlerne, at de er ansvarlige nok til ikke kun at tænke på i morgen på vælgernes vegne, men også på dagen efter og dagen efter igen.
En økonomisk fordel
Det er ikke lutter lagkage at have ansvar for at sikre, at Danmarks del af regningen for klimaforandringerne ikke bliver for alvorlig, for naturligvis koster det penge.
Men samlet set er det en samfundsøkonomisk fordel, hvis der investeres i vedvarende energi og energieffektiviseringer herhjemme, fordi det vil smitte positivt af på den danske økonomi både i form af flere grønne job og eksportmuligheder inden for vedvarende energiteknologier og viden.
Det kræver naturligvis bare, at pengene virkelig bliver brugt på en omstilling af energisystemet i Danmark og ikke i stedet sendes ud af landet for at købe aflad i form af kreditter, så vi kan skubbe problemet foran os lidt længere tid.
En tendens, den siddende regering desværre har haft lidt for megen fidus til.
Danmark står midt i en valgkamp, men vi står også i en alvorlig økonomisk krisesituation, hvor der er skrigende behov for vækst samtidig med, at der ligger en kæmpe klimaregning og venter.
Kære politikere, I skylder os vælgere at fortælle os åbent i en valgkamp, hvad I vil levere på klima- og energiområdet!
Du kan følge Greenpeace’ kampagne på www.greenpeace.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278