Vi har drøftet den kritiske situation, der er opstået på mange offentlige arbejdspladser, hvor det efterhånden ikke længere er noget særsyn, at man skrider til fyring af faglige tillidsfolk
fra bestyrelsen for SF’s Faglige Gruppe Storkøbenhavn v/ Klavs Balling, bestyrelsesformand
Bestyrelsen i SF’s Faglige Gruppe Storkøbenhavn (FGS) har i juli været forsamlet til bestyrelsesmøde.
Vi har drøftet den kritiske situation, der er opstået på mange offentlige arbejdspladser, hvor det efterhånden ikke længere er noget særsyn, at man skrider til fyring/afskedigelse af faglige tillidsfolk, som ellers altid har været dem, der »lukkede og slukkede« i forbindelse med større fyringsrunder!
Ingen skal være i tvivl om, at bestyrelsen i FGS tager kraftig afstand fra denne udvikling. Vi er af den opfattelse, at tillidsmandsbegrebet slet ikke er til diskussion.
For det første er det endnu et angreb på den danske model, når arbejdsgiverne nu vil se stort på den store grad af beskyttelse, som tillidsrepræsentanter altid har haft.
For det andet har det altid været sådan, at der skal »tvingende årsager« til at fyre eller flytte en tillidsrepræsentant.
For det tredje er det allerede nu et stort problem for fagbevægelsens tillidsrepræsentanter at få tid til det faglige arbejde
Bestyrelsen i FGS består af erfarne faglige folk, som har en længere historie som valgte tillidsfolk og arbejdsmiljørepræsentanter. Vores holdning er, at der altid har stået respekt om tillidsmandsbeskyttelsen, som er en næsten 100 år gammel tradition på det danske arbejdsmarked.
usikkerhed om tillidsfolk
Vi vil derfor på det kraftigste advare mod at skabe usikkerhed om tillidsfolk, der har en meget vigtig rolle som brobygger mellem ansatte og ledelsen – ikke mindst i krisesituationer.
Især i den aktuelle økonomiske situation for kommunerne – hvor det i høj grad gælder om at skære ned – kunne man jo godt få den opfattelse, at lederne indenfor den offentlige sektor strategisk går efter en slags dobbelt gevinst:
Dels kan man få fyret almindelige ansatte, men i fortsættelse heraf skiller man sig af med »besværlige folk«, underforstået skolede tillidsfolk, der oplyser lønmodtagerne om deres rettigheder og så videre.
Argumenterne for at fyre tillidsfolk er for os i FGS svære at få øje på, hvorimod det er vores opgave som fagbevægelse at kæmpe med alle lovlige midler for tillidsfolkenes retsstilling.
Arbejdsmarkedet har ændret sig markant gennem en årrække, og det slår desværre også igennem her.
Den type ledere, der i dag styrer den offentlige sektor, går mere op i at udlicitere og privatisere arbejdspladserne og er i det hele taget optaget af nogle helt andre ledelsesfilosofier end den foregående generation af ledere, som i stort omfang også tænkte det kollektive ind i samarbejdet med det faglige system.
FGS mener, at samfundet mister en masse, hvis denne udvikling fortsætter.
der skal handling til
Vi vil få et mere uorganiseret arbejdsmarked, ytringsfriheden blandt de ansatte bliver draget mere i tvivl, demokratiet vil tabe til den nye ledelsesfilosofi, som i mange henseender går ud på at begrænse medindflydelsen for de ansatte, som er en af grundpillerne både i vort politiske demokrati – og ikke mindst den danske model.
Derfor vil vi fra SF’s faglige rækker opfordre alle fagforeninger, tillidsfolk og ikke mindst LO til både at reagere men også agere.
Det er simpelthen uacceptabelt, at vi skal høre om eksempler fra dagspressen om en fællestillidsrepræsentant, der har fået valget mellem at gå på halv tid eller blive fyret!
Det er den slags besynderlige lederbeslutninger, vi som fagbevægelse og socialister ikke skal finde os i. Vi skal i offensiven.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278