03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Velfærd er også retten til efterløn

Velfærd er også retten til efterløn

Lørdag, 29. januar, 2011, 10:50:54

 

fra bestyrelsen i SF’s Faglige Gruppe Storkøbenhavn (FGS)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lagde i sin nytårstale op til, at efterlønnen skal afskaffes. I FGS mener vi, at dette er løftebrud af absolut værste skuffe. I forbindelse med velfærdsforliget fra 2006 og sidste valgkamp mente hans parti Venstre, at der var råd til både velfærd og skattelettelser.

I FGS har vi altid været af den opfattelse, at den nuværende regering er meget liberalistisk orienteret. Vi har set det både i forbindelse med forkortelse af dagpengeperioden fra fire år til to år, vi har set det i forbindelse med deres skattereform sammen med Dansk Folkeparti, og nu skal den meget populære og nødvendige efterlønsordning også slagtes!

Vi mener det er meget uklogt at afskaffe efterlønnen. Erfaringen viser jo, at det især er ufaglærte og faglærte fra LO-grupperne, der benytter ordningen. Hvem bruger efterlønsordningen? Det gør lønmodtagere, som gennem hele deres arbejdsliv har haft hårdt fysisk arbejde, og som er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet.

Desuden er det en dårlig ide at afskaffe ordningen i en tid med stor arbejdsløshed og risiko for endnu større arbejdsløshed, når vi ser, hvilken form for økonomisk politik regeringen og Dansk Folkeparti fører. Regeringens argument for at afskaffe efterlønnen er, at man så kan spare 16 milliarder kroner. Vores påstand er, at den påtænkte besparelse skal gå til skattelettelser for de rige og mest resursestærke grupper i vort samfund.

Vi forudser, at mange af dem, som må udskyde deres »otium« (læs efterløn, så vil komme over på enten førtidspension eller andre lignende ordninger. Det vil efter FGS’ opfattelse medføre, at mange mennesker skal »stå med hatten i hånden«, da disse ordninger er en trangsbestemt ydelse i modsætning til efterlønnen, som er en rettighed.

For SF’s Faglige Gruppe Storkøbenhavn er det også vigtigt at fremhæve, at de ufaglærte grupper på det danske arbejdsmarked i gennemsnit lever fire til fem år kortere end akademikerne. Samtidig er lønforskellene mellem arbejdere og akademikere stadig til at få øje på. Faktisk mener vi, at den borgerlige regering og Dansk Folkeparti med hele dette ideologisk felttog på glimrende vis dementerer Anders Fogh Rasmussens påstand om, at klassesamfundet ikke eksisterer mere.

Regeringen argumenterer også med, at der så bliver plads til flere »hænder på arbejdsmarkedet.« I FGS og i SF’s faglige bagland generelt kan vi så have en bekymring for, at der vil blive skabt en masse job med lav løn, dårligt arbejdsmiljø og så videre.

Med hensyn til det dårlige arbejdsmiljø helt overordnet vil vi i FGS bestyrelse opfordre både S og SF til aktivt at arbejde for, at der bliver indført en nedslidningsskat for de virksomheder, der ikke sørger for et ordentligt arbejdsmiljø.

Et dårligt arbejdsmiljø mange steder er nemlig også et godt argument for at bevare efterlønnen; lønmodtagerne bliver simpelthen nedslidt i disse år.

Samtidig skal vi have rettet fokus i relation til de mange unge lønmodtagere, som endnu ikke tænker i efterlønsbaner. I FGS’ bestyrelse, som består af fire 3F’ere og en enkelt fra FOA, mener vi, at der skal laves en særlig kampagne fra fagbevægelsens side, som er målrettet de unge medlemmer af LO-forbundene.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jan. 2011 - 10:50   30. aug. 2012 - 22:08

Udtalelser