04 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagligt fokus på det internationale arbejdsmarked

Fagligt fokus på det internationale arbejdsmarked

Tirsdag, 07. december, 2010, 10:48:21

Mange fag er truet af underbetalte, østeuropæiske arbejdere. Blik- og Rørarbejderforbundet støtter hundrede procent op i kampen for, at firmaer og medarbejdere arbejder efter de danske overenskomster.

Blik- og Rørarbejderforbundet vil arbejde for, at arbejdstager­rettigheder og konflikt­retten bliver et traktatfæstet grundvilkår i EU. Her r det fra en blokade på Gl. Kongevej i København, hvor der er ansat byggearbejdere, der aflønnes under overenskomsten.
Steen Flemming Jørgensen

fra Blik- og Rørarbejderforbundet

Særligt to forhold har gjort verden usikker for de danske arbejdstagere.

Det er for det første den internationale finanskrise, som i nogle lande var kombineret med et dramatisk fald i ejendomspriserne.

For det andet handler det om den strøm af kendelser fra EF-domstolen, som sætter den danske model og arbejdstagerrettighederne i EU under voldsomt pres.

Finanskrisen har medført massearbejdsløshed samtidigt med, at der i mange lande er slået hul i statskassen og i de offentlige budgetter. Sparedagsordenen har vundet over investeringsdagsordenen og er nu de fleste landes foretrukne måde at tackle krisen på. 

Blik- og Rørarbejderforbundet ønsker, at Danmark gennem EU, OECD og i regi af Verdensbanken skal medvirke til, at der investeres kraftigt i vedvarende energi, energirenovering af den eksisterende bygningsmasse, energirigtigt nybyggeri og en udbygning af infrastrukturen. 

Blik- og Rørarbejderforbundet vender sig skarpt imod den dominerende dagsorden for offentlig nedskæringspolitik i krisetider. Landene må ikke vende tilbage til 30’ernes krisestyringsredskaber. I stedet må landene stå sammen og investere sig ud af krisen med fokus på at skabe beskæftigelse. 

EU’s indflydelse

I de seneste fire år har vi set en perlerække af domme fra EF-domstolen, der er til ugunst for de europæiske arbejdstagere. Stærkest i billedet står den såkaldte Laval-dom.

Arbejdstagerrettigheder og konfliktretten er ikke begreber, der tæller særlig meget i EF-domstolens optik.  Blik- og Rørarbejderforbundet vil arbejde for, at arbejdstagerrettigheder og konflikt­retten bliver et traktatfæstet grundvilkår i EU.

Arbejdstagernes rettigheder skal have samme traktatmæssige status som de fire grundlæggende friheder (varernes, kapitalens, arbejdstagernes og virksomhedernes frie bevægelighed) i EU-samarbejdet.

Desuden skal EU-landene ratificere, gennemføre og håndhæve alle ILO-konventioner.

EU spørgsmål har stor betydning for vores medlemmer, da en meget stor del af de love, der gennemføres i det danske Folketing, har udspring i et EU-direktiv, en forordning eller en dom ved EU-domstolen. 

Mange fag er truet af underbetalte polakker, rumænere og andre østeuropæiske arbejdere, og Blik- og Rørarbejderforbundet støtter hundrede procent op i kampen for, at firmaer og medarbejdere arbejder efter de danske overenskomster.

Det gør vi blandt andet med de nye anti-dumping-regler i overenskomsten og den forbedrede RUT-lov. 

Blik- og Rørarbejderforbundet støtter også op om det forslag til direktiv om ulovlig beskæftigelse, som EBTF (Den europæiske bygnings- og træarbejdersammenslutning) arbejder på for at komme det sorte arbejde, ulovlig udstationering og det illegale arbejde til livs.

Stærke kræfter i EU arbejder for at nedbringe virksomhedernes forpligtelser på arbejdsmiljøområdet på en række områder. Blandt andet ved at Arbejdstilsynets kontrol af sikkerhed og sundhed i virksomhederne skal begrænses. 

Blik- og Rørarbejderforbundet mener, at man derved slår ind på en både farlig og forkert vej, som vi vil modarbejde, da det vil føre til en yderligere forringelse af arbejdsmiljøet på byggepladserne og i virksomhederne.

børnearbejde

Blik- og Rørarbejderforbundet er imod børnearbejde. Børnearbejde er først og fremmest et problem for de børn, som udfører det. De bliver i stort omfang slidt ned både fysisk og psykisk, før de bliver voksne. De får ingen eller kun ringe uddannelse og de har ingen fritid, hvor de kan lege og udvikle sociale færdigheder. 

For at gøre en forskel har Blik- og Rørarbejderforbundet i fem år (2004-2009) støttet et projekt for børn, der arbejder på markedspladser i kommunen Quezaltepeque i El Salvador.

Projektet har fået stor anerkendelse og videreføres nu af den internationale hjælpeorganisation, PLAN.

Yderligere har Forbundet de sidste par år fået oprettet nogle små værksteder (for eksempel køkken- og sy­værksted), hvor unge fra projektet efter endt skolegang kan få en lille erhvervsuddannelse, så de kan forsørge sig selv. 

Børn og unge er også i fokus i det projekt, som Blik- og Rørarbejderforbundet nu på tredje og sidste år støtter i et par landsbyer syd for Johannesburg i Sydafrika.

Her går forbundets solidaritet og penge primært til tøj, men også til medicin og ordentlig lægebehandling, og det har betydet, at børnedødeligheden på de to centre nu hører fortiden til.

Den 7. oktober var det ni år, siden krigen i Afghanistan begyndte. 39 danske soldater har indtil nu mistet livet, og mange flere er kommet hjem med fysiske og psykiske skader.

krig og sult

Blik- og Rørarbejderforbundet mener, at tiden nu er inde til, at regeringen får formuleret en klar tilbagetrækningsstrategi, som tager højde for både de danske soldaters, men også lokalbefolkningens sikkerhed.

Blik- og Rørarbejderforbundet mener, at Danmark, som et af verdens rige lande, bør bidrage til at fastlægge spilleregler for verdenssamfundet, der kan skabe lighed og retfærdighed.

Trods mange fine ord og taler fra de vestlige industrilande lever langt over halvdelen af verdens befolkning stadigvæk i en ufattelig fattigdom, hvor sygdom, krig og undertrykkelse er mere en regel end en undtagelse.

Danmark skal derfor gå forrest i kampen for menneskerettighederne – både de politiske (demokrati og retssikkerhed) og de sociale (ret til sundhed, bolig, arbejde osv.). Ligesom Danmark bør gå forrest i kampen for at bekæmpe spekulation i fødevarer.

Blik- og Rørarbejderforbundet mener også, at en forudsætning for at skabe en mere socialt retfærdig verdensorden er, at alle lønmodtagere får ret til at organisere sig fagligt og politisk. 

Vedtaget på kongressen den 16.-19. november.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. dec. 2010 - 10:48   30. aug. 2012 - 22:08

Udtalelser